TIMIȘOARA. Voluntarii mici și mari din județul Timiș sunt chemați la două acțiuni de plantare în luna noiembrie. Acestea sunt organizate de Asociația Verde de Banat și au ca scop realizarea de perdele forestiere în jurul Timișoarei.
Evenimentul care poartă numele „10. Un județ de nota 10!” este la a doua ediție. Sunt două weekenduri: 18 și 19 noiembrie, respectiv 25 și 26 noiembrie, în care timișenii sunt chemați la plantare. La prima acțiune, acțiunea de plantare va avea loc în apropierea Pieței Mehala, lângă podul Săcălazului; cea de-a doua – la Giarmata.
„La podul Săcălazului vom continua să plantăm salcâmi, iar între 25 și 26 noiembrie vom continua să plantăm la Giarmata, unde vom schimba puieții care nu s-au prins. Scopul este să realizăm perdele forestiere care sunt de mare, mare folos. Timișoara este un colos industrial. Încercăm să facem aceste perdele care protejează orașul de praf, de vânt, de ninsoare, de zgomot. Bucuria e mare pentru că implicăm foarte mulți elevi și sperăm în curând să fie cât mai mulți părinți sau copii cu părinți.”, a declarat Iosif Martinescu, coordonatorul Asociației Verde de Banat.
La Giarmata, la prima ediție a acțiunii au fost plantați aproape 15.000 de puieți.
„Alegem acele comune la care ușile primăriilor se deschid. Sunt primării care, din păcate, nu sunt atât de receptive la idee. Multe dintre ele nu sunt destul de bine informate; unele cred că odată ce plantăm, vine Romsilva și le ia suprafețele de teren împădurite. Suprafețele rămân ale primăriilor, nu le confiscă nimeni. Dar unele UAT-uri preferă să nu își aducă o problemă în plus. Nu ajunge să plantezi, să înființezi o plantație, o perdea forestieră sau un corp de pădure, trebuie să o și întreții următorii ani. Altfel ai lucrat degeaba. Noi suntem împotriva lucrului degeaba sau plantatului de selfie. (…) Plantăm după specificul zonei. Toată pusta Banatului este pretabilă pentru stejar, stejar roșu, gârniță, frasin. Salcâmul merge peste tot. În general plantăm stejar în aceste zone care au foarte multă apă, se prinde foarte ușor, iar rădăcinile merg peste un metru în primul an. Și dacă reușim să conducem aceste perdele 2-3 ani, suprafețele sunt salvate. Întreținerea implică și ea niște costuri. Deseori obținem cu mare greutate fondurile și atunci cerem sprijinul companiilor private. Ele sunt partenerii noștri în ce privește întreținerea, dar și cumpărarea de puieți.”, a mai spus Martinescu.
La acțiunile de plantare ale Verde de Banat participă voluntari ale căror vârste pornesc de la 5 ani și ajung la 70 de ani. Prin acest proiect, copii de la grădinițe și școli din județ învață responsabilitatea îngrijirii unui copac, după ce plantează puieți în curțile unităților lor de învățământ.
„Am făcut o solicitare a școlilor care doresc să participe în proiect, așteptând înscrierile din partea lor. Observând că avem deja 60 de școli înscrise, am luat legătura cu domnul Martinescu, am încercat să distribuim acești puieți care au ajuns în fiecare unitate de învățământ care a fost înscrisă. În fiecare unitate de învățământ am încercat să creăm un eveniment pentru a promova acțiunile de ecologizare, de conștientizare a grijii pe care trebuie să o purtăm naturii. Copiii, mai ales cei mici, au fost foarte încântați. O astfel de plantare a fost la grădinița din Albina și acolo au fost o mulțime de copii deosebit de bucuroși când au văzut modul în care se plantează, cum se udă, cum e fac gropile și toate aceste activități care i-au atras.”, a declarat Cosmin Hogea, inspectorul școlar adjunct de Timiș.
Consiliul Județean Timiș sprijină acțiunea.
„Venim cu sprijin logistic și organizatoric. Ne ocupăm de partea de promovare, e important să asigurăm relația cu primăriile pentru organizatori, sprijinul interinstituțional, să capacităm toate instituțiile care pot fi implicate în acest demers. Una e să vină solicitarea să vină de la CJ, alta e să vină de la un simplu ONG.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș. Nica lansează o invitație asociațiilor și școlilor care doresc să realizeze acțiuni similare să depună proiecte, anul viitor, pentru accesarea de fonduri dedicate educației pe programul TimCultura.
În Timiș există o singură perdea forestieră, care datează de acum 7-8 ani, și care se află în zona Hergheliei de la Izvin. Cei de la DRDP Timișoara au cerut înființarea de astfel de perdele de protecție pe aproximativ 130 de km, de-a lungul drumurilor naționale care traversează județul.