O singură perdea forestieră, în Timiș. Legea prevede realizarea lor pentru toate șoselele intens circulate

forest gc383dfa9d 1280

Dincolo de deficitul mare al suprafețelor împădurite în județul Timiș, nici obligațiile cu privire la realizarea perdelelor forestiere nu au fost îndeplinite până acum de autorități. În județ există o singură perdea forestieră, care datează de acum 7-8 ani, și care se află în zona Hergheliei de la Izvin. Cei de la DRDP Timișoara au cerut înființarea de astfel de perdele de protecție pe aproximativ 130 de km, de-a lungul drumurilor naționale care traversează județul. 

Discuțiile cu privire la realizarea acestor perdele forestiere au fost purtate în cadrul Comandamentului județean de analiză a realizării programului anual de înființare a perdelelor forestiere de protecție, reunit în această săptămână la Prefectura Timiș.

„La nivelul județului Timiș, la ora actuală există o singură perdea forestieră, care se află în dreapta drumului național care vine de la Lugoj la Timișoara, în dreptul localității Izvin, mai precis începe de la Herghelia de la Izvin, merge înspre Timișoara, ba chiar urcă puțin și spre drumul care intră pe autostradă. Din păcate, deși sunt necesare în special drumurilor naționale și autostrăzii, perdelele forestiere nu sunt la ora actuală bugetate. Pot să vă spun că DRDP a cerut pentru județul Timiș aferent drumurilor naționale care merg de la Lugoj spre Cenad sau spre Moravița, sau Cărpiniș, Deta, au cerut înființarea de perdele forestiere în jur de 134 de km. Așteptăm finanțare și identificarea terenurilor care pot fi preluate.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

DRDP Timișoara a cerut astfel de perdele de protecție pe DN 6 (Lugoj până la Cenad), DN 59 (Timișoara – Moravița), DN 57 (Moravița – Oravița), DN 59B (Cărpiniș – Deta) și pe autostradă între km 508 – 530, până după Orțișoara.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„O mare problemă este, pentru înființarea acestor perdele, compensarea financiară către proprietari. Foarte mulți proprietari nu sunt de acord cu renunțarea la o anumită suprafață, e drept, mică, o perdea forestieră nu este mai largă de 20-30 de metri. Perdelele ar putea să vină și ele ca o completare la suprafețele mici de pădure din județul Timiș. Dacă nu reușim să înființăm zone împădurite, aceste perdele ar avea rolul de protejare a drumurilor, a suprafețelor agricole și ar fi și un mic plămân de oxigen pentru localitatea respectivă.”, a explicat Drăgănescu.

Perdelele forestiere trebuie realizate, conform legii, pentru toate segmentele de infrastructură rutieră intens tranzitate. Perdelele sunt menite să protejeze şoselele de înzăpeziri şi să fie o barieră împotriva poluării şi a zgomotului generat de trafic. Specialiștii de la Direcția Silvică spun că o fâșie de pădure de 30 m, trasată de-a lungul drumului, poate reduce zgomotul produs de mașini cu peste 10%.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/