Dacă le spui ce înseamnă pentru tine educația juridică, VedemJust te premiază cu un loc în tabără

vedem just concurs

Ești adolescent, ai un telefon cu acces la net și o doză de creativitate? De Ziua Educatiei Juridice VedemJust te premiază pentru un clip pe tema educației juridice.

Postează în perioada 13-17 noiembrie 2023 un videoclip în secțiunea de comentarii la această POSTARE și poți câștiga un loc în tabăra de educație juridică de anul viitor „Legal Academy”. Clipul trebuie să exprime, cât mai inventiv și atractiv, ce înseamnă pentru tine educația juridică și de ce este important să fie predată în școlile din România!

Condiții de participare:
– Vârsta între 14 și 18 ani;
– LIKE și SHARE acestei postări pe Facebook;
– Adăugă un videoclip cu tema „educația juridică” în secțiunea de comentarii a acestei postări.

Cine și ce câștigă?
Pe 17 noiembrie, la ora 12 noaptea, se numără Like-urile și inimioarele. Persoana al cărei comentariu se bucură de cele mai multe aprecieri, are un loc garantat în tabăra de educație juridică de anul viitor, organizată de VeDemJust!

Încă un concurs!!!

Ești elev? Îți pasă de reguli? Hai să îți testezi cunoștințele legale de Ziua Educației Juridice organizată de asociația VeDemJust! Participă la un concurs tip Kahoot!

gif card de energie dacus 1000x100

Data și ora: 17 noiembrie 2023, ora 19:00;
Locația: Online, în confortul casei tale;

Instrucțiunile de participare vor fi postate și pe pagina de Facebook „Educație juridica”.
Premiu: elevii clasați pe primele trei locuri se califică direct în finala concursului „Be legal! Be cool! organizat anual cu ocazia Zilei Copilului unde se pot câștiga premii precum: laptop, telefon mobil, tabletă, loc în tabăra „Legal Academy”!

Începând cu 2022, la data de 17 noiembrie se sărbătorește anual în România „Ziua Educației Juridice” pentru a se conștientiza faptul că fiecare avem nevoie de cunoștințe legale. Se onorează, astfel, efortul săptămânal al cadrelor didactice care au decis să predea formal opționalul de educație juridică la inițiativa VeDem Just, precum și al specialiștilor în drept care participă la întâlniri non-formale din școli pe teme de legislație și justiție în cadrul proiectelor.

Ziua a fost aleasă pentru a aminti că la data de 17 noiembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 273/2021. Aceasta a modificat Legea educației, impunând ca, printre competențele-cheie ce se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial să fie și cele juridice. Legea încă nu a fost implementată, astfel că proiectele se derulează prin intermediul unor inițiative neguvernamentale.

Această zi a fost declarată la data de 13 martie 2022 de către adunarea generală a asociației Voci pentru Democrație și Justiție din România (VeDem Just). Organizația, înființată în anul 2015, este promotorul educației juridice în România. Cele mai cunoscute proiecte ale sale în acest domeniu sunt:

  • Activități la clasă cu oamenii legii: întâlniri fizice sau online cu profesioniști ai dreptului pentru a explica responsabilitățile tinerilor pe înțelesul lor.
  • Proiectul „Profu` de juridică”: instruirea anuală a peste 100 de cadre didactice pentru a preda formal opționalul de educație juridică, conceperea programei școlare, oferirea suportului de curs, administrarea platformei de comunicare a tuturor profesorilor de juridică din țară.
  • Ghidul „Elevul și Legea”: tipărirea pe bază de donație a peste 7000 de exemplare din ghidul scris special pentru tineri și distribuit gratuit elevilor ce studiază opționalul;
  • Aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”: gestionarea unei aplicații complexe de informare juridică pentru tineri;
  • Tabăra „Legal Academy”: organizată anual și gratuit pentru adolescenții care devin ambasadori ai educației juridice;
    Proiectul „Școala de Libertate”: dezvoltarea unor materiale resursă pe teme legale, de interes pentru elevi și profesori.