Vremea ploioasă din ultimele zile a produs din nou interminabile blocaje în multe zone importante ale Timișoarei, așa că primarul Robu vrea să implementeze mai multe soluții. Una dintre ele e lărgirea unor intersecții, dar și o pagină de Facebook care să anunțe posibilele blocaje. Totul, în contextul în care joi și vineri orașul găzduiește un congres internațional pe tema sistemelor de management a traficului.
Nicolae Robu a anunțat că va apărea o pagină de Facebook, denumită „Info Trafic Timișoara”, ce va fi corelată cu aplicațiile Waze și Google Maps. Cei care vor posta informații vor fi angajații de la Centrul de control și management al traficului, dar timișorenii vor putea posta poze dacă apare un blocaj cauzat, spre exemplu, de un accident. Ideea i-a venit edilului după ce un accident a blocat intersecția de la pasajul Michelangelo, iar ambulanțele au avut probleme din această cauză. „Persoanele din trafic vor putea pune comentarii prin care să anunțe dacă este un accident”, a precizat Robu.
În intersecția de la AEM vor fi intervenții
Edilul crede că modificările de pe Strada Cluj sunt foarte utile și spune că va mai apărea o bandă și în intersecția sub formă de sens giratoriu de lângă fabrica AEM, una tot mai aglomerată de când cu expansiunea din comuna Moșnița Nouă. „Trebuie să vezi sistemul per ansamblu, intervențiile doar într-un anumit loc nu ajută. În girație la AEM vom mai face încă o bandă, pentru că și acolo este un alt nod de sufocare. Liviu Rebreanu aduce foarte multe mașini și ele nu pot fi preluate de acea intersecție”, a explicat primarul.
Centrul de control al semafoarelor, motiv de mare mândrie pentru Robu
Joi și vineri, Timișoara va găzdui ITS – Sisteme Inteligente de Control al Traficului (Intelligent traffic control systems), eveniment organizat în contextul președinției semestriale a României la Consiliul UE. Pe lângă experți din România, vor fi prezenți și specialiști din Belgia, Cehia, Irlanda, Austria sau Germania. Ediția este una aniversară, deoarece se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea ITS România şi 15 ani de activitate a Reţelei asociaţiilor ITS-urilor naţionale.
Toți invitații vor face și o vizită la centrul de control al traficului din Timișoara. „Este un obiectiv cu care ne mândrim și care pe anumite circuite turistice va fi inclus, pentru că realmente este foarte spectaculos și toată lumea care l-a văzut a fost foarte impresionată. Inclusiv persoane importante de la Comisia Europeană au fost impresionate de proiectul nostru de management al traficului și de monitorizare a traficului”, a precizat Robu.
Timișorenii au însă alte păreri. Mulți oameni chiar numesc orașul, ironic, „Semaforișoara”.