Timișorenii vor decide cum vor fi cheltuiți banii orașului. Primăria vrea buget participativ

dominic fritz2

Timișorenii vor putea decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii orașului. Primarul Dominic Fritz anunță că va fi lansat un program de bugetare participativă, iar pentru anul viitor este propus un buget de trei milioane de lei. Edilul estimează că vor fi finanțate zece proiecte propuse de cetățeni, pentru început.

După Consiliul Județean Timiș, și Primăria Timișoara a luat decizia de a avea un buget participativ. Asta înseamnă că cetățenii vor putea decide cum vor fi cheltuiți o parte din banii orașului.

Timișoara decide! s-a născut din ideile, soluțiile și nevoile pe care timișorenii le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei, în cartiere sau cu alte ocazii. Este primul program de bugetare participativă al Timișoarei, un instrument prin care cetățenii vor putea propune și decide proiectele prioritare pentru cartierul lor. Transferăm, astfel, către cetățeni responsabilitatea deciziei pentru o parte din bugetul Timișoarei, pentru anul 2022. Venim cu mai multe noutăți: întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului”, a declarat Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a propus pentru anul viitor un buget de trei milioane de lei, din care estimează că ar putea fi finanțate zece proiecte care sunt propuse de cetățeni.

Proiectele trebuie să fie din domeniile mobilitate urbană, recreere, reducerea poluării, îmbunătățiri aduse comunității și digitalizare. După ce vor fi votate de cetățeni, proiectele vor fi incluse în bugetul local, urmând să fie implementate prin grija aparatului de specialitate al primarului, fie în anul în curs, fie anul următor dacă sunt proiecte foarte complexe care au nevoie de perioade mai lungi pentru punerea în practică”, a afirmat Dominic Fritz.

Regulamentul programului este în consultare publică începând de astăzi, astfel că timișorenii pot veni cu recomandări. Detalii despre consultarea publică găsiți AICI, iar proiectul regulamentului îl puteți citi AICI!