Medicul Virgil Musta: „Dacă nu avem încredere în știință și nu trăim în secolul XXI o să ne confruntăm cu o selecție naturală”

untitled design set 970x90 px

România este una dintre țările în care rata de mortalitate depășește 3% în cazul infecției cu SARS-CoV-2. În țările în care peste 70% din populație este vaccinată se înregistrează mult mai puține forme severe de COVID-19, iar presiunea pe sistemul de sănătate aproape că nu există.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, trage din nou un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să fie responsabili și solidari.

„Dacă nu avem încredere în știință și nu trăim în secolul XXI o să ne confruntăm cu o selecție naturală, așa cum se întâmpla pe vremea lui Darwin. Și nu cred că cineva își dorește și își poate închipui ca o țară europeană în secolul XXI să accepte ideea unei selecții naturale. Adică cine scapă, scapă și cine nu, nu. Formele asimptomatice și ușoare sunt până la 60%, 20% sunt forme moderate, iar 20% sunt forme severe dintre care cam între 5% și 10% sunt forme critice. La noi în țară cam 3%, 4% decedează. În țările în care vaccinarea depășește 70% formele ușoare sunt în proporție de 70%, formele moderate cred că sunt undeva la 20% și între 5% și 10% sunt formele severe. Chiar și la persoane vaccinate pentru că se știe că niciun vaccin nu oferă imunizare în proporție de 100%. Sunt persoane care nu fac protecție, nu fac anticorpi. Sunt persoane în cazul cărora, după imunizare, anticorpii scad foarte repede și nu te mai protejează la fel de bine. Ai o oarecare protecție, dar dacă sunt pacienți cu neoplazii, cu comorbidități aceștia sunt expuși la forme severe și critice și ajung și la deces chiar dacă sunt vaccinați. Dar procentul lor este foarte mic. Iar aceste țări nu au presiune pe sistemul de sănătate la fel cum avem noi”, a spus medicul Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

În plus, țările cu rata crescută de vaccinare înregistrează și costuri mai reduse în tratamentul bolnavilor de Covid-19,

„Costurile pentru tratamentul acestei boli nu mai sunt așa de mari. În schimb, noi, comunitatea nu mai poate suporta aceste costuri. Pe lângă faptul că există restricțiile necesare în această perioadă pentru a opri transmiterea, mai avem și costuri suplimentare. Practic vom ajunge într-un faliment al societății dacă nu suntem responsabili, înțelepți și solidari unii cu ceilalți”, a mai spus medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/