Timișorenii se plâng de poluare: „Am dat cu apă pe mașină și s-a făcut spumă!” Ce spune Garda de Mediu?

Este aerul din Timișoara poluat sau nu? O întrebare la care există opinii diferite și un subiect adus în atenția publică în permanență de primarul Nicolae Robu, dar și de prefectul Eva Andreaș. Un caz interesant a apărut în zona Căii Urseni, unde un cetățean susține că de o lună de zile, de fiecare dată când își spală mașina, pe caroserie apare… o spumă ciudată!

Timișoreanul a postat fotografiile pe pagina sa de Facebook cu următorul mesaj: „Poluarea de la fabrica de detergenți de pe Buziașului… Am dat cu apa pe masina și s-a făcut spumă”. Express de Banat a stat de vorbă cu cetățeanul care locuiește în Calea Urseni. Timișoreanul spune că a observat acest fenomen de aproximativ o lună: „Eu îmi spăl mașina după fiecare ploaie mai consistentă. Folosesc doar apă. De o lună observ spumă pe mașină.”, ne-a relatat bărbatul. Recent primarul Nicolae Robu a tot ridicat problema, în atacuri la adresa Gărzii de Mediu, că în zona de sud-est a Timișoarei se simte un miros înțepător. Și edilul și-a pus public întrebarea dacă vinovații nu sunt cumva cei de la fabrica de detergenți de pe platforma industrială din Calea Buziașului.

Garda de Mediu spune că va mai face un control în zonă

Am discutat despre problema semnalată de timișorean cu șefa Gărzii de Mediu Timiș, Alina Călușeriu. Reprezentanta instituției spune că și în iulie s-a făcut un control la fabrica de detergenți. „Noi facem controale anuale la toate fabricile, de pe platformele UMT, Buziașului sau Freidorf. Chiar acordăm o importanță maximă poluării. Referitor la indicatorul de pulbere, căci despre el vorbim în cazul poluării, nu am înregistrat depășiri. Ultimul control la detergenți a fost în iulie. Nu am înregistrat depășiri nici măcar la ei în curte, au filtre, au un sistem pus la punct. Vom face un nou control.”, ne-a declarat Alina Călușeriu.

Șefa Gărzii de Mediu a precizat că timișorenii trebuie să facă sesizări dacă observă aspecte problematice, iar instituția trimite pe cineva în control în termenul legal de 30 de zile. Călușeriu a explicat și că nu orice miros deranjant poate fi încadrat legal la „poluare”. „Referitor la miros, nu orice miros deranjant înseamnă poluare. Sigur, anumite mirosuri pot crea un anumit disconfort.”, a mai precizat șefa Gărzii de Mediu Timiș.

Sursa foto: Facebook