Timișorenii, provocați să spună cum vor să arate în viitor fântâna de la Punctele Cardinale

fantana 2
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Fața fântânii de la Punctele Cardinale, ridicată în anul 1978, va fi schimbată datorită unui proiect pus la punct de Universitatea de Vest din Timișoara și compania Aquatim. Studenții mai multor facultăți ai universității, împreună cu dascălii lor, au gândit 10 proiecte de refacere a fântânii, dintre care timișorenii sunt invitați să îl aleagă, prin vot, pe cel cu care rezonează cel mai mult. 

Proiectul lansat joi de Universitatea de Vest și Aquatim, în parteneriat cu Primăria Timișoara, se numește „Reimaginarea Fântânii Punctele Cardinale ca insulă de biodiversitate”. Practic, 8 grupe de studenți și cadre didactice de la facultățile de Arte, Psihologie și Chimie-Biologie au gândit 10 planșe cu viziunea lor vizavi de transformarea fântânii. Dintre acestea, timișorenii sunt chemați să aleagă proiectul pe care îl agreează.

fantana 3

„Nu sunt timișorean, dar din 90 locuiesc aici. Sunt om al locului și câteodată mă încrunt când văd fântâna și îmi dau seama că ar putea să arate mult mai bine. Nu am făcut niciodată un exercițiu de imaginație mai departe decât această dorință, însă văzând proiectele pe care le propuneți aici, îmi dau seama că imaginația mea mai are mult de lucrat pentru că ceea ce ați făcut sunt lucruri absolut extraordinare care pot să fie puse în operă. Iar aici pe planșe sunt 10 dintre soluțiile pe care le-ați imaginat contextual, pentru că nu e vorba doar despre o viziune arhitectonică a acestei fântâni, ci e vorba despre un context mai larg care înseamnă și nevoia de verde, mai ales că toți tânjim după spații verzi.”, a declarat Robert Șerban, consilier al directorului general al Aquatim SA.

Fântâna a fost făcută în 1978. Cel mai probabil, lucrările menite să îi dea o nouă față vor începe în 2024.

fantana 1

STPT job 1000x200

„Nu e monument istoric, e o fântână făcută în pur stil socialist, cuminte, rotundă, ca să nu încurci prea mult lucrurile. Ea era portocalie până în 2012, o culoarea care dă bine la șoferi, se vede foarte bine, nu cumva să intri în ea. Am trecut apoi în alb și albastru, care sunt culorile apei. Sunt convins că o nouă perspectivă asupra fântânii, așa cum propuneți aici, ar face ca orașul nostru să fie și mai atractiv din punct de vedere turistic.”, a mai spus Robert Șerban.

Fiecare dintre planșele expuse în Grădina urbană de la UVT are un cod QR, iar scanarea acestuia duce spre cele 10 concepte prezentate. Timișorenii care vor să contribuie la luarea unei decizii cu privire la înfățișarea fântânii trebuie să răspundă la mai multe întrebări legate de conceptul care îi atrage cel mai mult. Formularul va fi deschis până la finalul lunii octombrie, iar conceptul care obține cele mai multe voturi va fi pus în practică, după anului titlului Capitalei Europene a Culturii, cu sprijinul arhitecților și al peisagiștilor.

„De câte ori am trecut pe la Punctele Cardinale și ne spuneam că poate e cam comunistă fântâna și am vrea-o altfel? Și poate în mintea noastră, fiecare își imagina altfel acea fântână. Iată că asta încercăm noi să facem, UVT, în strânsă legătură cu Aquatim. Adică să punem în realitate gândurile și ideile dumneavoastră. Opt grupe de studenți și cadre didactice de la Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Psihologie și de la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie au gândit aceste planșe, proiecte și urmează ca prin votul populației Timișoarei să ducem lucrurile spre o direcție, împreună cu arhitecți și toți cei care se implică real. (…) Noi doar încercăm să punem în practică ceea ce cetățenii gândesc și deja ne gândim cum va arăta viitoarea fântână a Timișoarei de la Punctele Cardinale. Nu excludem să fie chiar și muzicală, dar vom vedea ce vor cetățenii.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

fantana 4

Lansarea proiectului are loc în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului Săptămâna Verde Europeană la UVT. Acesta a fost selectat de Comisia Europeană ca eveniment partener al Săptămânii Verzi Europene, un program european care are loc la nivel internațional în perioada 30 mai – 5 iunie 2022.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/