Timișorenii, provocați să facă mișcare! Sesiuni gratuite de Tabata, organizate de un medic stomatolog

ioan dan gaspar sport

„Sportul este cel bun medicament” – o spune un medic stomatolog din Timișoara care organizează sesiuni de antrenament în aer liber, în fața Stadionului Dan Păltinișanu. Participarea este gratuită, iar exercițiile sunt gândite astfel încât să fie puse în aplicare de oricine, indiferent de vârstă.

Ioan Dan Gașpar este medic stomatolog, iar în urmă cu aproximativ o lună a dat startul antrenamentelor în aer liber. Ideea are rădăcini adânci în neuroștiință, una dintre pasiunile sale.

„Pe vremea în care eu am terminat facultatea, în anul 1994, nu am auzit pe nimeni să vorbească despre această știință. Este o știință care a luat avânt după anii 1990 în străinătate și practic se ocupă cu studiul unei singure celule – a neuronului. Tot sistemul nervos e alcătuit din neuroni și e interesant că, terminând Facultatea de Medicină, eu nu am știut o sumedenie de lucruri despre sistemul nervos. Nu am știu de exemplu că rolul sistemului nervos este să ne ducă spre recompensă sau să te ferească de pericole.”, a spus Ioan Dan Gașpar.

ioabn dan gaspar sport (3)

„Cred că e mai important sportul decât spălatul pe dinți”

Totul a pornit de la un anunț postat pe rețelele de socializare, iar dacă la început s-au alăturat câteva cunoștințe, în ultimele săptămâni sute de persoane, cu vârste cuprinse între 4 și 71 de ani, au participat la antrenamente.

„Vreau să fac lumea conștientă că ideea de sport e cea mai grozavă și este singurul medicament eficient pentru cei în vârstă. Ne ajută să nu ne degradăm capacitățile mintale, iar pe cei mici îi ajută să fie mai inteligenți. Nu trebuie atâta școală, cât trebuie mișcare fizică. Cel mai mare beneficiar al mișcării este sistemul nervos. Plămânii nu știu când să respire, inima nu știe când să bată, stomacul nu știe când să elibereze enzime, nimeni nu știe să facă nimic fără sistemul nervos. Pe el trebuie să îl menținem, sport pentru el facem.”, a spus medicul.

ioabn dan gaspar sport (4)

În ceea ce privește tipul de exerciții, Ioan Gașpar spune că este vorba despre un concept numit Tabata.

„Am ales să facem exerciții fără greutăți, astfel încât cei care vin să se folosească de propriul corp și să ne ferim de accidente. Am ales conceptul acesta numit Tabata. Durează patru minute. 20 de secunde faci un exercițiu cât de repede poți și 10 secunde recuperare, câte opt cicluri de 30 de secunde, iar ulterior două minute pauză și urmează alt ciclu. Exercițiile cuprind abdomene, extensii picioare, cardio. Durează aproximativ 30 de minute. Avem cinci sau șase serii de Tabata și după aceea, o tură de stadion care are 980 de metri. Cine nu poate se plimbă, cine poate aleargă.”, a explicat Ioan Dan Gașpar.

ioan gaspar sport in aer liber

Sesiunile de sport au loc în fiecare seară, de la ora 20.30, în fața Stadionului Dan Păltinișanu. Cei care doresc să participe au nevoie de o saltea, apă și, bineînțeles, de echipament adecvat. „Suntem trei persoane implicate: eu, fiica mea și viitoarea mea soție, Corina. Noi ne dorim să facem în așa fel astfel încât să fie în permanență cineva acolo. Ne dorim că continuăm acest proiect și la iarnă, tot în aer liber.”, a mai spus medicul.