Timișorenii, pe urmele împărătesei Sisi

casinoherculane by sungarden

Un grup de timișoreni, iubitori de istorie, a vizitat Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș. Turiștii au poposit mai întâi la Centrul de Informare Turistică și au fost interesați de istoria locului.

Timișorenii au fost interesați de una dintre piesele cele mai importante ale instituției de cultură, statuia împărătesei Sisi, aflată în prezent în curtea instituției.


Caut, de ceva timp, informații despre viața împărătesei Sisi, tânăra melancolică și timidă care, la 1854, se căsătorea cu șeful uneia dintre cele mai puternice Case Regale din Europa, Franz Joseph. De aceea am venit la Caransebeș pentru a admira și statuia împărătesei Sisi.”, a declarat unul dintre vizitatori. Acesta a mai precizat că, după Caransebeș, următoarea destinație este stațiunea Băile Herculane, de care Sisi s-a îndrăgostit.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Cei patru turiști au vizitat curtea muzeului unde se află expusă în mărime naturală statuia împărătesei Sisi. Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a dedicat în anul 2010 o expoziţie acestui monument al oraşului (foto expoziție 2010)
Muzeul deține în patrimoniu o statuie unicat, în mărime naturală, din marmură de Rușchița a împărătesei, care a vizitat în două rânduri Caransebeşul, în drumul său spre Băile Herculane. În 1914 locuitorii i-au ridicat Elisabetei o statuie din marmură de Ruşchiţa, singura care o înfăţişează pe împărăteasă în mărime naturală. Ea urma să fie aşezată în centrul oraşului, dar izbucnirea Primului Război Mondial a făcut ca acest lucru să se întâmple abia în anul 1918, însă doar pentru un an, după care statuia a fost mutată în subsolul vechii primării. După al doilea Război Mondial nu s-a mai ştiut nimic de statuia împărătesei timp de jumătate de veac. Cu prilejul unor lucrări edilitare pe strada Ardealului, după Revoluția din Decembrie 1989, statuia a fost redescoperită în podul unei case. Deşi a fost deteriorată, s-au păstrat toate fragmentele, care se află acum la muzeul din localitate.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/