Timișorenii, invitați să voteze cel mai important proiect pentru comunitate

Fundația Comunitară Timișoara a lansat un sondaj pentru timișoreni, în care cetățenii sunt invitați să aleagă și să voteze un proiect major care urmează să fie implementat în oraș. Lista cuprinde 10 priorități, iar timișorenii își vor putea exprima părerea printr-un vot online, acordând calificative între 1 și 5 fiecăreia dintre acestea. 

Inițiatorii sondajului au pornit de la ideea că în oraș sunt o mulțime de lucruri de îmbunătățit, de la salubritate la transport, lipsa locurilor în școli, creșe sau grădinițe, ajutorul pentru cei vulnerabili sau lipsa spațiilor culturale. Ei vor ca timișorenii, prin votul lor, să decidă care dintre cele mai sensibile proiecte pentru oraș sunt prioritare. După ce va fi selectat un singur proiect, acesta va fi susținut cu plan, termene, cu implicarea tuturor.

Sondajul poate fi completat aici.

„Prin acest sondaj este lansat și un mod de lucru pentru administrațiile locale: nevoile cetățenilor trebuie să fie cât mai clar definite chiar de către comunitate, iar prioritizarea investițiilor să fie în funcție de nevoile reale ale orașului. Este un exercițiu pentru cetățeni pentru a vedea că pot genera și ei schimbare, prin implicare directă. Este un exercițiu pentru administrațiile locale de a cere ajutorul comunității, de a sprijini implicarea civică, de a fi deschiși la idei noi și de a analiza care sunt prioritățile exprimate de cetățenii orașului.”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.

Concomitent, sondajul este lansat și în alte patru orașe din țară: București (Sector 1), Reșița, Buzău și Râmnicu Vâlcea. Proiectele care vor fi în topul listei, după voturile cetățenilor, vor fi discutate cu administrațiile locale, vor fi susținute și argumentate.

Inițiativa are loc în cadrul proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local”, derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul este conceput pentru a genera, prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii-cheie ale autorităților publice locale.