Timișorenii, invitați la o plimbare cu tramvaiul simbol al declanșării Revoluției din 1989

tramvaiul simbol al revolutiei de la timisoara
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Tramvaiul „Timiș 2”, oprit în 16 decembrie 1989 de poetul Ion Monoran în Piața Maria, în semn de solidaritate cu timișorenii protestatari va fi pus la dispoziția timișorenilor, în 23 septembrie, pentru o plimbare plină de nostalgie. 

Timișorenii, dar și turiștii care doresc să călătorească cu tramvaiul sunt așteptați în 23 septembrie, de la ora 10, în Piața Maria, locul în care, la 16 decembrie 1989, poetul Ion Monoran a oprit tramvaiul 8 în fața Bisericii Reformate trăgând de funia pantografului și a strigat pentru prima dată „Libertate!”. Tramvaiul „Timiș 2” va circula gratuit pe traseul liniei 6, între orele 10-20.

Evenimentul marchează finalul celor aproape trei luni în care timișorenii și turiștii au putut admira în principalele piețe ale orașului expoziția de tramvaie istorice și de patrimoniu ale Societății de Transport Public Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Tramvaiele istorice ale Timișoarei, expuse în mai multe piețe din oraș

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

„Cu ajutorul acestor tramvaie, restaurate și conservate cu grijă de către colegii noștri din cadrul secției Transport Tramvaie, ne-am propus să oferim publicului larg oportunitatea de a călători înapoi în timp și de a (re)descoperi începuturile și evoluția transportului public din Timișoara. Vizitatorii au avut șansa să vadă modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din orașul nostru.”, au transmis reprezentanții STPT.

Expoziția a fost, de asemenea, un prilej de a da o nouă viață unui echipament tehnic de patrimoniu prin transformarea sa într-un mijloc de promovare a culturii, oferindu-i o nouă utilitate și scop. Astfel, tramvaiul platformă din Piața Unirii a găzduit, în fiecare weekend al acestei veri, concerte sau piese de teatru.

„Ne dorim ca tramvaiul platformă să devină o tradiție a lunilor de vară în Timișoara, oferind posibilitatea publicului de a cunoaște artiști locali și de a lua parte la momente inedite pe o scena culturală atipică.”, au mai spus cei de la STPT.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/