FOTO. Tramvaiele istorice ale Timișoarei, expuse în mai multe piețe din oraș

expo tramvai 2
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Mai multe tramvaie istorice și de patrimoniu ale Timișoarei sunt expuse, în aceste zile, în piele Unirii, Libertății și Traian. STPT aniversează, astfel, 154 de ani de transport public în orașul de pe Bega. 

Astfel, de miercuri, în Piața Unirii sunt expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul STPT, fabricat în 1902, și tramvaiele „gemene”, din 1927. Din acest weekend, pe linia refugiu din Piața Libertății vor fi expuse alternativ vagonul tramvai tras de cai, o piesă unicat în România, și un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de către Uzinele „Electroputere” Craiova între 1955-1959.

Din 8 iulie, Piața Libertății va găzdui un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, și un tramvai „Timiș 1”, construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timișoara (I.T.T.). În cazul Pieței Traian, STPT propune o premieră în Timișoara: un tramvai Wegmann modificat în atelierele STPT și transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea (unde se vor comercializa băuturi non-alcoolice), care va aduce un plus de valoare zonei.

Organizatorii speră ca prin expunerea tramvaielor istorice, timișorenii și turiștii să „călătorească” în timp, redescoperind astfel începuturile și evoluția transportului public din oraș.

„Expoziția, pe care intenționăm sa o desfășurăm până la finalul lunii septembrie, prezintă o colecție de tramvaie istorice restaurate și conservate cu grijă de către colegii din cadrul secției Transport Tramvaie. Vizitatorii vor avea șansa să admire modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din Timișoara.”, au transmis reprezentanții STPT.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Expoziția va fi însoțită de activități conexe. Spre exemplu, pe tramvaiul platformă din Piața Unirii vor fi organizate mici concerte, în fiecare sâmbătă seara. Acest tramvai va fi, de altfel, o constantă anuală în Piața Unirii, ca scenă pentru evenimente culturale locale.

„Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timișoara, intenționăm organizarea unei curse cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale. (…) Ne dorim ca, prin acest eveniment, să celebrăm istoria și moștenirea orașului și să familiarizăm comunitatea cu evoluția transportului public local. Expoziția tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracție turistică deosebită și o experiență memorabilă pentru toți participanții.”, au mai spus cei de la STPT.

Partenerii proiectului sunt Muzeul Național al Banatului, Direcția pentru Cultură Timiș și Primăria Timișoara.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/