Legea panourilor de avertizare privind roaming-ul involuntar, adoptată de Parlament

banner publicitar

Legea prevede obligativitatea pentru administratorii drumurilor publice aflate în localitățile în care există risc de roaming involuntar să monteze panouri de avertizare la intrările și ieșirile din localitate care să conțină atenționarea explicită „Atenție! Risc de roaming involuntar.”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, legea pentru modificarea și completarea OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice.

„Cred că suntem prima țară din Europa care va avea astfel de panouri de avertizare privind existența riscului de roaming involuntar. Până la urmă, este un mijloc suplimentar de a-i proteja pe utilizatori de costurile suplimentare nedorite. Chiar dacă, în prezent, există atenționări din partea operatorilor ca urmare a obligațiilor impuse de arbitrul telecom, există în continuare destul de multe sesizări din partea cetățenilor care călătoresc în zonele de graniță și care sunt taxați fără voia lor chiar dacă nu au părăsit țara.”, a transmis deputatul PNL Cosmin Șandru, inițiator al proiectului.

Potrivit sursei citate, în prezent, în România sunt 1.092 de localități identificate de ANCOM în care există riscul ca dispozitivele electronice să se conecteze automat la rețelele din statele vecine. Dacă în cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European, utilizatorii beneficiază de principiile tarifare „Roam like at home”, în cazul țărilor non-SEE (Serbia, Ucraina, Republica Moldova), costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile sunt semnificativ mai mari.

Legea adoptată de deputați merge la promulgare la președinte.