Timișorenii, invitați la o nouă dezbatere publică. Primăria vrea să acceseze încă un credit

Marți, de la ora 13, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara va avea loc o nouă dezbatere publică. De data aceasta, locuitorii orașului sunt chemați să își spună părerea despre contractarea unui împrumut pe care autoritățile vor să îl ia pentru investiții, dar și pentru refinanțarea altor credite deja existente.


Edilul Nicolae Robu a pomenit despre acest împrumut de peste 200 de milioane de lei și la precedenta dezbatere, de săptămâna trecută, organizată pentru rectificarea de buget. „Primăria Municipiului Timişoara va organiza marţi, 11.12.2018, ora 13, în sala de şedinţe a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, B-dul C.D.Loga nr.1, dezbaterea publică pe marginea «Proiectului de hotărâre privind aprobarea contractării unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei, din care: maximum 100.000.000 lei în vederea asigurării finanţării investiţiilor publice de interes local, precum şi 113.705.516 lei necesari refinanţării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei»”, este anunțul oficial pentru dezbatere.

Pasajul Solventul sau centrul istoric, investiții în anii următori

Așadar, ceva mai puțin de jumătate din sumă va fi utilizată pentru investiții. Robu a mai vorbit recent despre planurile pentru 2019 și 2020, când a spus că va continua modernizarea „în forță” în ritm și mai alert, în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii. Practic, cea mai importantă investiție va fi la Solventul, unde se va face un pasaj la trecerea cu calea ferată. De acolo, autoritățile vor să modernizeze toată Calea Bogdăneștilor, unde liniile de tramvai vor fi mutate pe centrul bulevardului.

De asemenea, primarul vrea să lucreze în 2019 la schimbarea pavajului din Piața Victoriei, cu tot cu modernizarea rețelei de utilități din zona zero a orașului. În plus, se vor continua lucrările la cele două poduri din zona Gării de Nord, Podul Eroilor, închis complet circulației în prezent, și podul Dragalina, pe care se circulă cu restricții. De asemenea, edilul a vorbit și despre retehnologizarea Colterm într-un viitor apropiat, deoarece consideră că viitorul se va axa tot pe sisteme centralizate de încălzire, nu pe centrale individuale pe gaz.


Refinanțarea altor împrumuturi, pentru a câștiga la dobânzi

Nicolae Robu a mai precizat că autoritățile au fost sfătuite de specialiști în domeniul financiar să refinanțeze împrumuturi contactate în trecut, pentru că acum condițiile pentru împrumuturi sunt mult mai avantajoase. Pe scurt, e vorba de dobânzi mai mici acum față de anii precedenți.

Timișorenii care vin la dezbatere trebuie să știe că au cinci minute fiecare pentru a-și susține punctul de vedere. Înscrierile sunt deschise până marți, la ora 11, la adresa de mail camelia.crisan@primariatm.ro.