Timișorenii au depus peste 20 de cereri pentru decontarea hranei refugiaților din Ucraina

beans gab321c158 1280

Timișenii au depus deja primele cereri pentru decontarea hranei oferită refugiaților din Ucraina care au ajuns în județ. Deocamdată, reprezentanții ISU Timiș au centralizat solicitările depuse de timișoreni. Cele 22 de persoane vor primi 20 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit. 

„Ne aflăm la finalul zilelor în care se puteau depune cererile către UAT-uri. În acest moment cunoaștem situația la nivelul municipiului Timișoara. Direcția de Asistență Socială ne informează că sunt 22 de cereri pentru a primi cei 20 de lei aferenți normei de hrană, conform ordonanței emisă în 11 martie 2022. Din județ, UAT-urile vor trimite către Inspectoratul pentru Situații de Urgență tabelele cu cifrele corespunzătoare cererilor de decont, urmând ca în zilele următoare ISU să ne transmită o situație centralizată pentru a începe procedurile de obținere a banilor, urmând ca mai apoi banii să fie redirecționați către UAT-uri și către persoanele care au solicitat aceste sume.”, a declarat Sorin Ionescu, subprefect al județului Timiș.

Potrivit ordonanței de urgență adoptată de Guvern, persoanele care i-au cazat pe refugiați primesc 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare, pentru fiecare persoană găzduită. Deocamdată nu vor fi decontați banii pentru cazare, din cauză că normele de aplicare nu au fost publicate.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În cererea pe care o depun la primărie, persoanele fizice trebuie să precizeze numărul și numele persoanelor găzduite, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp în care i-au cazat. Se atașează copia actului de identitate a celui care solicită decontul și se completează o declarație pe propria răspundere. Atașate cererii trebuie să fie și documente care atestă dreptul solicitantului de folosință asupra locuinței în care găzduieşte refugiaţii.

În cazul pensiunilor și hotelurilor, procedura este alta. Cele care pun la dispoziție spații de cazare pentru refugiați au fost luate deja în evidențele ISU Banat. În acest caz, Guvernul alocă 100 lei/zi pentru un refugiat cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român – 50 de lei/zi.

banner 970 x 250