Timișoara va avea căldură toată luna noiembrie. De unde a făcut rost primăria de bani

Timișorenii abonați la Colterm vor avea căldură și apă caldă aproape toată luna noiembrie. Asta după ce primăria a făcut rost de 15 milioane de lei pentru a acoperi facturile la gaz. Banii au fost adunați după ce municipalitatea a redus drastic bugetul de funcționare.

15,3 milioane de lei. Aceasta este suma de care a făcut rost Primăria Timișoara, după ce a tăiat din bugetul de funcționare al instituției, pentru a acoperi facturile la gaz ale Colterm pentru aproape toată luna noiembrie. În aceste condiții, cel puțin în ultima lună de toamnă, timișorenii vor avea căldură și apă caldă.

Am tăiat drastic bugetul de funcționare al primăriei, astfel încât să eliberăm resurse financiare pentru a suporta creșterea prețului la gaz. Toate fondurile pe care le-am tăiat sunt de la capitolul funcționare. Nu am luat niciun leu din capitolul de investiții și sper, cu toată puterea mea, să nu fim nevoiți să o facem. Am tăiat trei milioane de lei din fondul de salarii. Am mutat un excedent de 3,7 milioane de lei, rezultat de refuzul la plată a serviciilor neefectuate de salubrizare. La fel și în cazul întreținerii spațiilor verzi: două milioane de lei. Am mai mutat spre căldura și apa caldă în oraș 1,5 milioane de lei de la iluminat public, fonduri necheltuite, și întreg fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei nu știe de unde vor fi alocați bani pentru a fi acoperite facturile din luna decembrie pentru furnizarea energiei termice.

Trebuie să luăm în considerare faptul că acești bani o să ne ajungă cam pentru luna noiembrie. În luna decembrie iar o să trebuiască să ne aplecăm și să vedem exact de unde mai scoatem sumele. Speranța este că până atunci vom avea venituri în plus, poate și din partea cotei defalcate, din impozit pe venit, din direcția fiscală, din impozite locale și din fondul de rezervă de la guvern, de la subvenții care vin în decembrie de la bugetul de stat pe legea plafonării, poate și printr-un credit din trezorerie”, a detaliat Dominic Fritz.

Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, a propus ca reprezentanții instituției să se uite și pe lista de investiții, de unde sigur se vor mai găsi capitole din care să se taie sume de bani.

V-aș ruga să vă uitați pe lista de investiții, pentru că acolo sunt câteva sute de milioane lei care nu sunt cheltuite și care nici nu mai au nicio șansă să fie cheltuite până la sfârșitul acestui an, pentru că ele nu sunt angajate practic. Adică nu există vreo licitație pe SICAP, nu există vreun termen de deschidere și sunt convins că acolo veți găsi foarte mulți bani. Nu știu câți dintre ei se pot transfera în secțiunea de funcționare, însă există o mare rezervă”, a precizat Dan Diaconu.