Timișoara transformată într-o poveste de culori și lumini. Începe cea de-a cincea ediție Check Art Festival!

Statui vivante, jonglerii și muzică live vor da culoare orașului de pe Bega. Începutul lunii septembrie îi întâmpină pe timișoreni cu cea de-a cincea ediție a celui mai mare festival de artă stradală din vestul țării, Check Art Festival. Până atunci, se caută voluntari, tineri care doresc să „resusciteze” o parte a orașului prin cultură.

Mai exact, în perioada 6-7 septembrie, invitați din șapte orașe, 30 de personaje, make-up artiști și interpreți de muzică, toți veniți voluntar, vor interacționa cu locuitorii urbei într-un spectacol de poveste organizat în parcul din ansamblul Iulius Town din Timișoara.

„Așa cum i-am învățat în cele patru festivaluri pe care le-am organizat deja, și festivalul acesta va avea rețeta de bază: mimi, bufoni, statui vivante, jongleriile cu foc cu care se încheie fiecare festival și parada personajelor. Ele rămân rețeta de bază a festivalului. Oamenii au învățat programul, știu cam cum decurge totul, ca atare, păstrăm aceeași rețetă. Venim cu lucruri noi, ca în fiecare an. În fiecare an, aducem statui noi. Nu le vor regăsi pe aceleași de anul trecut, de acum doi ani, de acum trei ani și așa mai departe. Aducem noutate anul acesta la partea de fundal. Va fi muzică live, vom avea doi cântăreți invitați. Unul dintre ei este un artist care își dorește să fie văzut și auzit, un tânăr foarte talentat care nu are școala de muzică la bază. Are o voce minunată.”, a spus Francisca Hoca Virag, președinte Check Art Street, pentru Express de Banat.

La fel ca în anii anteriori, festivalul se adresează tuturor celor care vor să ia parte la un spectacol hibrid, în care arta devine un liant între oameni.

„L-am numit CheckArt For All, în sensul în care fiecare dintre noi putem pune umărul pentru a dezvolta arta și a o aduce la viață și o să avem un concept de plimbat internațional. Vom crea niște personaje din toate lumea pe cât se poate și sperăm să le placă timișorenilor. Să regăsească statui noi, statui într-un alt stil, într-o altă manieră și să fie pe placul lor.”, spune Francisca.

Un eveniment desfășurat în aer liber, astfel timișorenii pot experimenta arta stradală fără să aibă costuri la participare.

„În Timișoara nu există așa ceva, pentru că în țară e foarte greu să găsești un festival de artă stradală creat doar pe așa ceva. În general, sunt combinate cu alte evenimente, dar strict pe artă stradală în Timișoara avem lucrul acesta și atunci consider că e important ca oamenii să aibă acces la acest eveniment. Fiind gratuit, pot veni să se bucure de el cu copii, cu bunici, cu cățel, cu ce doresc.”, a detaliat președintele Check Art Street.

Festivalul din acest an îi va încânta pe toți cei prezenți, în parcul din ansamblul Iulius Town, cu surprize de tot felul menite să susțină dezvoltarea culturală a orașului.

„Bineînțeles că vor veni cu numere noi, cu numere pregătite pentru acest an de festival. Vom aduce o trupă nouă, care vine de la Oradea cu un spectacol hibrid de teatru și dans, cu muzică live, tot așa. Va veni de la Cluj o trupă de șase oameni, care vor jongla cu foc. Avem invitați din șapte orașe, din trei țări, așa că invitații sunt mai mulți decât în anii anteriori. Am încheiat un parteneriat de susținere pentru cei de la 2021, având în vedere că festivalul se adresează timișorenilor în mod special, iar Timișoara va deveni capitală culturală 2021, ne dorim să susținem acest lucru și festivalul nostru a început în momentul în care s-a anunțat că Timișoara va fi capitală culturală europeană. Ca atare, a rămas să susțin acest lucru. Ne-am alăturat conceptului și ne dorim să susținem dezvoltarea culturală a orașului.”, a precizat Francisca Hoca Virag.

Tot în cadrul acestei ediții, Check Art Festival va avea și un imn.

„El se va cânta într-una din seri. Iar în a doua seară, avem o artistă a orașului, se numește Ingrid, care este și profesoară la Liceul de Artă «Ion Vidu» din Timișoara, și ea va susține, tot așa, partea muzicală, vocal. Mi-am dorit foarte mult în festival să folosim muzica live. De obicei, aveam o orchestră. Anul acesta, am încercat să schimbăm puțin patentul, să venim cu altceva, tot muzică live, dar să auzim și voce. Pentru că avem oameni talentați în Timișoara, merită promovați, merită timișorenii să îi asculte și se potrivește cu festivalul nostru, ca atare, ne gândim să îi și promovăm.”, a detaliat președintele asociației.

Se spune că arta în orice formă a sa unește oamenii. Check Art Festival își propune să integreze în spectacol și comunitate, de la tineri condamnați în libertate până la cei aflați în centre de plasament.

„Avem un parteneriat de incluziune socială pentru tinerii condamnați în libertate, pe care îi vom integra și anul acesta. Vom avea tineri din centre de plasament, pe care îi vom integra din nou în festival. Păstrăm conceptul de integrare și incluziune dincolo de artă și considerăm că arta, cultura, ne unesc, ne dezvoltă și ne fac mai integri.”, a concluzionat Francisca Hoca Virag, președintele Check Art Street, pentru Express de Banat.

Încă din 2016, scopul evenimentului este același. Check Art Festival își propune să ofere culoare și să resusciteze orașul, într-o manieră inedită, oferind locuitorilor urbei posibilitatea de a se relaxa în aer liber și de a interacționa direct cu tinerii artiști.

Mai multe detalii despre festivalul de artă stradală din Timișoara și despre voluntariat găsiți pe pagina Check Art Festival.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/