Calitatea aerului din Timișoara a dus la plasarea orașului sub procedură de infringement de către Comisia Europeană. Ministrul Mediului a purtat discuții cu Primăria în legătură cu planul pentru salvarea situației.
Timișoara, alături de București, Cluj, Brașov și Iași se află sub procedură de infringement. Primăria Timișoarei și Primăria Cluj-Napoca au participat astăzi la videoconferința cu ministrul Costel Alexe. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a explicat că România va trebui să apere orașele în fața Comisiei Europene pe baza soluțiilor fiecărei municipalități pentru a rezolva problema poluării. „În perioada următoare vom acționa ca avocați ai acestor orașe în fața Comisiei Europene. Însă, apărarea României în această procedură se va face exclusiv pe baza soluțiilor fiecărui oraș în parte. Deși termenul limită pe care îl avem pentru răspunsul la scrisoarea de întârziere este 14 septembrie 2020, vreau ca până la jumătatea lunii august să fim gata cu întreaga comunicare. Așa cum le-am spus și astăzi reprezentanților celor două municipalități, măsurile pe care le vom prezenta Comisiei Europene trebuie să fie în primul rând credibile, iar credibilitatea vine din termene comprimate de implementare, dar și indicatori de cuantificare a eficienței fiecărei măsuri în parte”, a declarat Costel Alexe.
Timișoara stă mai bine față de ultimii trei ani pentru că Primăria a finalizat lucrările de infrastructură. Capitala Banatului trebuie să adopte cât mai urgent planul de calitate a aerului pentru a-și șterge reputația de oraș poluat. „În privința municipiului Timișoara, vestea bună este că anul 2020 întrerupe tendința de depășire la dioxidul de azot, înregistrată în ultimii trei ani. Scăderea concentrațiilor a fost posibilă ca urmare a finalizării, de către Primărie, a unor lucrări de infrastructură, vitale pentru traficul timișorean. Aștept de la orașul Timișoara adoptarea cât mai urgentă a planului integrat de calitate a aerului dar și revenirea asupra unora dintre termenele de implementare a măsurile prinse în PICA”, a încheiat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.