Președintele PSD Timiș, deputatul Alfred Simonis face un apel la toate autoritățile județene și parlamentari de Timiș să susțină finanțarea viitorului Institut Oncologic de la Timișoara prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit parlamentarului social-democrat, doar trei investiții mari din domeniul sănătății vor fi finanțate prin acest program.
Potrivit lui Alfred Simonis, Institutul Oncologic de la Timișoara este trecut într-un portofoliu de 49 de proiecte cu finanțare prin PNRR. Dintre acestea vor fi selectate 25, însă doar 3 vor primi finanțare de 150-200 de milioane de lei, considerate, așadar, investiții mari.
Viitorul Institut Oncologic de la Timișoara, care se va realiza pe scheletul celui care ar fi trebuit să fie spital municipal, pe Calea Torontalului, ar trebui să fie privit ca o prioritate majoră, mai spune Simonis, și să beneficieze de finanțare prin PNRR. Parlamentarul social-democrat spune că Timișoara este singurul centru universitar din țară care nu are un astfel de institut.
„Toţi responsabilii, toți decidenţii locali sau naţionali care au fost aleşi în Timiş avem obligaţia să facem toate diligenţele pentru ca Institutul Oncologic din Timișoara să se regăsească printre cele trei proiecte majore finanţate prin PNRR în domeniul medical. Este județul cu cea mai mare contribuție la bugetul de stat de 30 de ani încoace și de 30 de ani încoace primim firimituri de la Guvernul României, indiferent de culoarea politică a acestuia. E nevoie ca această investiție să fie finalizată obligatoriu prin PNRR. Are toate punctajele necesare să fie finanțată prin PNRR. (…) Nu pot să cred că un spital MAI este mai important decât un Institut Oncologic. Suntem singurul centru universitar fără un institut oncologic.”, a declarat deputatul PSD Alfred Simonis.
Parlamentarul PSD a mai spus și că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila asigurându-l că din Ministerul Sănătății nu va pleca acea listă, spre PNRR, fără institut. Totodată, Alfred Simonis s-a angajat ca împreună cu autoritățile din Timiș – prefect, primar și președinte de CJ – să discute cu ministrul Sănătății, săptămâna viitoare, la București, despre această investiție.
Valoarea proiectului viitorului institut se ridică la 140 de milioane de lei. În PNRR, pentru domeniul sanitar sunt alocați 1,2 miliarde lei.
Ridicarea unui institut oncologic la Timișoara a fost pe masa tuturor celor care s-au perindat la guvernare în ultimii zeci de ani. Clădirea destinată inițial unui spital municipal a fost ridicată pe Calea Torontalului în 1994. Acum este doar un schelet, cu circuite total depășite. Județul Timiș ocupă primele locuri în țară la numărul bolnavilor de cancer. În jur de 15.000 de pacienți se află în evidența medicilor oncologi.