Timișoara și localitățile periurbane ies din carantină. Decizia CJSU

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis să RIDICE carantina instituită în 8 martie în Timișoara, Dumbrăvița și Giroc. În ceea ce privește Moșnița Nouă și Ghiroda, aceste două localități nu au îndeplinit punctajul în analiza inspectorilor DSP, astfel încât să fie propusă INSP prelungirea carantinei. 

Restricțiile specifice carantinei zonale se vor ridica duminică noapte.

„În cadrul CJSUT s-a votat după cum urmează: 20 voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă, astfel că prelungirea măsurilor de carantinare pentru localitățile: Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 din membri prezenți pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare.”, se arată în comunicatul CJSU.

În ceea ce privește comunele Moșnița Nouă și Ghiroda, analiza de risc întocmită de Direcția de Sănătate Publică a concluzionat că nu este întrunit punctajul pentru a putea propune prelungirea carantinei zonale în aceste două localități, iar INSP a avizat măsura de ridicare a carantinei pentru acestea.

În debutul acestei zile, prefectul de Timiș a susținut că restricțiile au avut efect, chiar dacă rata nu a scăzut în Timișoara, însă, explica el, incidența nu ar mai fi crescut la fel de accelerat cum ar fi făcut-o dacă nu erau impuse restricțiile suplimentare. Zoltan Nemeth a invocat un trend de infectare pe regiune.

„În ceea ce privește trendul din regiune, este foarte important de menționat că dacă în municipiul Timișoara s-a înregistrat o ușoară creștere a incidenței de la data instituirii carantinei zonale, în țară numărul cazurilor depistate zilnic a crescut cu 50%. În jurul datei de 07.03.2021, la nivel național au fost confirmate pozitiv 3.500-4.000 de persoane zilnic. În 18.03.2021 aveam deja un număr de aproximativ 6.000 de persoane infectate – ceea ce arată că la nivel național creșterea este de 50%. Dacă în urmă cu 3–4 săptămâni, județul Timiș era singurul județ în scenariul roșu, în prezent 8 județe din România se află în scenariul roșu, la care se adaugă și municipiul București. În Timișoara în 08.03.2021, la data instituirii carantinei, existau 2.370 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile. Ieri, 19.03.2021, aveam 2.669 cazuri confirmate în ultimele 14 zile, ceea ce atestă o creștere de doar 12% comparativ cu media națională unde creșterea a fost de 50%.”, a explicat prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth.

Astfel, susține Nemeth, prin măsurile adoptate odată cu carantinarea zonală a fost încetinit trendul crescător.

„Probabil, fără măsurile suplimentare adoptate, Timișoara și Timișul ar fi avut o creștere peste media națională. Este bine de știut că eficiența carantinei nu se observă doar în scăderea incidenței sub nivelul de la momentul instituirii carantinei zonale, impunându-se o analiză comparativă cu ce se întâmplă în regiune. Alte țări au instituit măsuri similare urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri, exemplu în acest sens fiind chiar măsurile de carantinare a Parisului anunțate de autoritățile franceze. Analiza pe ultimele 7 zile comparativ cu numărul cumulat de cazuri pe precedentele 7 zile arată în Timiș un trend ascendent sub 10%, în condițiile în care în majoritatea județelor din restul țării trendul ascendent este mult mai ridicat.”, a mai spus prefectul.

Timișoara și cele patru localități – Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița au intrat în carantină, pentru 14 zile, din 8 martie. Rata de infectare a crescut din 8 martie până acum, în Timișoara, de la 7,30 la mia de locuitori la 8,19 (20 martie). Rata de incidență în celelalte localități carantinate (8 martie vs. 20 martie): Giroc 10,47/mia de locuitori – 10,42; Dumbrăvița: 9,88 – 7,42; Moșnița Nouă: 12,39 – 11,22, iar Ghiroda: 6,39 – 7,71.

UPDATE. Reacția lui Alin Nica

Alin Nica, președintele CJ Timiș, votase în urmă cu două săptămâni împotriva carantinării Timișoarei și zonei periurbane.

„Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în creștere. Însă e important să privim spre viitor. Distanțarea fizică trebuie respectată, iar purtarea măștii și regulile de igienă tratate cu cea mai mare seriozitate. Vă încurajez să vă vaccinați și să respectați restricțiile rămase în vigoare. Nu sunt adeptul amenzilor, cred în respectarea din convingere a regulilor, iar aceasta este o ocazie să arătăm că timișorenii nu au nevoie de amenințări ca să respecte măsurile legale.”, a transmis Alin Nica, vicepreședinte al CJSU Timiș, după decizia comitetului de sâmbătă seară.

Liberalul Alin Nica a mai făcut un apel la Primăria Timișoara, dar și la Instituția Prefectului, să prezinte un plan „coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19.”

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Protest anti-carantină la Timișoara. Jandarmii au format un cordon ca să nu le permită manifestanților să ajungă în Piața Victoriei

Carantina în Timișoara ar putea fi prelungită. Rata de infectare este în creștere, la o săptămână de la impunerea restricțiilor

Cât trebuie să scadă rata de infectare pentru ca Timișoara să fie scoasă de sub carantină? Directorul DSP: „Nu trebuie să ne cramponăm strict de incidență”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/