Timișoara se întoarce cu 30 de ani în timp. Spectacolul „Revolta” vine în orașul unde a izbucnit scânteia Revoluției

po 1000x100px (3)

După ediția de debut dedicată Centenarului României, Regal de Balet aduce în scenă a doua ediție dedicată altui moment istoric important: Revoluția de la 1989. Căderea Comunismului va fi reanimată la Timișoara printr-o reprezentație specială de balet pe 16 decembrie, la Opera Națională Română.

Organizatorii au ales simbolic data de 16 decembrie pentru a pune în scenă reprezentația „Revolta”. Spectacolul în două acte pune în antiteză două momente importante din istoria românilor: perioada de dinainte de 1989 – era ceaușistă și perioada de după 1989 și până în prezent.

După ce au cucerit scenele din Franța și Germania, coregrafii de dans contemporan Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu aduc în scenă „Revolta”, spectacolul artistic care le poartă semnătura. „Eram foarte mică în momentul Revoluției române. Unii dintre dansatorii de pe scenă nici nu au fost născuți atunci. De aceea, am construit povestea revoltei cu ajutorul imaginarului, din spusele părinților și a persoanelor care au trăit acele vremuri. Spectacolul «Revolta» e și un omagiu adus de tinerii de azi tinerilor care au făcut parte din «generația în blugi» și au luptat pentru libertate și democrație”, spune coregrafa Vanda Ștefănescu.

1000x100 casa brutarului

Spectacolul îi are ca protagoniști pe actrița Maia Morgenstern și pe actorul Ion Caramitru, personalitate implicată direct în evenimentele de la 1989. „Să fii liber înseamnă să respiri mai ușor, să te miști unde vrei, să gândești și să spui ce vrei. Să fii liber înseamnă să mergi cu capul sus, să ai încredere în tine și în țara ta. Sunt emoționată pentru rolul pe care-l voi face în spectacolul „Revolta” și abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din Timișoara pentru a marca împreună cei 30 de ani de la căderea comunismului”, a declarat actrița Maia Morgenstern.

Biletele pentru spectacol se găsesc în vânzare pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Operei Naționale Române din Timișoara. Reprezentația este dedicată trecerii a 30 de ani de la primul strigăt: „Libertate!”.