Timișoara, prima localitate din țară care are un portal de date deschise, cu informații utile pentru cetățeni

Timișoara este primul oraș din România care are un portal de date deschise. Acesta a fost lansat joi seara și conține informații utile pentru cetățeni, care pot mai apoi să vină cu soluții.

Cu ocazia marcării Săptămânii Mondiale a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, Primăria Timișoara a lansat, în această seară, portalul de date deschise al orașului. Acesta va conține informații utile despre Timișoara, de la calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul COVID-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/decese, structura etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății.

Aceste date pot fi folosite de către oricine pentru a analiza comportamente și evoluții, pentru a identifica probleme și oportunități și apoi a propune soluții de îmbunătățire care aduc valoare adăugată în economisirea de resurse, de timp sau în domeniul protecției mediului“, a informat Primăria Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Timișoara devine, astfel, prima localitate din țară care își lansează propriul portal de date deschise.

Eu aș compara datele cu o utilitate în secolul 21, aș putea zice chiar cu apa caldă din secolul 20. Eunt foarte importante pentru că ele practic îți dau gradul de oportunități, potențialul unui oraș care arată, până la urmă, ceea ce poți face și cum te poți conecta cu lumea la nivel mondial. De ce date deschise? Pentru că ele îți acordă un grad de transparentizare, îți controlezi anumite probleme, le analizezi și găsești soluții la ele“, a explicat Val Mureșan, consilierul personal al primarului Fritz pe transformare digitală și smart city.