Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, consultant pentru a reînvia proiectul TM2023: „Constrângerea majoră este timpul”

Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, alături de alți doi experți, fac parte din echipa de consultanți profesioniști la care primăria a apelat cu scopul de a relansa proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Pentru aceste servicii municipalitatea plătește 9.000 de euro pe lună, timp de trei luni.

Primăria Timișoara a luat decizia de a apela la o echipă de consultați profesioniști cu scopul de a reînvia proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Echipa este condusă de Corina Șuteu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, și de alți doi consultanți culturali, Oana Radu și Raluca Iacob. Corina Șuteu și echipa sa sunt plătiți cu 9.000 de euro pe lună, timp de trei luni, pentru a veni cu soluții.

Timpul nu joacă în favoarea noastră în acest moment, pentru că, de fapt, constrângerea majoră este timpul. De acum și până în 2023 vor trebui luate decizii majore, pragmatice, care să poată să readucă lucrurile într-o dinamică care să fie funcțională și care, în același timp, să-și îndeplinească obiectivele europene, locale și naționale.”, a precizat Corina Șuteu în cadrul unei conferințe de presă.

leader board 728 x 90 px

Fostul ministru al Culturii a susținut că, în acest moment, se lucrează la realizarea unui consorțium artistic, în locul angajării unui director artistic în cadrul Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023.

Noi acompaniem acest proces de clarificare a arhitecturii instituționale. (…) De asemenea, noi avem un mandat de mediere între diverșii actori, care trebuie să aibă un dialog constant, în așa fel încât programul să răspundă unui concept unitar. În fine, suntem și niște facilitatori în acest proiect de acompaniere de construcție a unor structuri de implementare care să fie eficiente. Un al doilea punct al mandatului este legat de conținut. Lucrăm în acest moment pentru construirea unui consorțium artistic. De ce un consorțium și nu un director artistic? Pentru că eu cred că în faza în care ne aflăm, timpul scurt care este dat, avem nevoie de folosirea tuturor resurselor creative, competente, capabile la nivelul Timișoarei pentru ca programul să se poată derula. Un alt mandat pe care-l avem este cel de comunicare.”, a explicat Corina Șuteu.

Fostul ministru al Culturii a ținut și să le dea sfaturi jurnaliștilor, în timpul conferinței de presă, despre cum ar trebui să-și facă treaba. „Există o responsabilitate foarte mare a presei și aș vrea să fac apel la dvs. să verificați întotdeauna informațiile pe care le transmiteți. Cred că presa are o responsabilitate pe care nu întotdeauna și-o respectă și aș vrea să vă solicit să fiți atenți din acest punct de vedere.”, a adăugat Corina Șuteu.

De asemenea, fostul ministru al Culturii a precizat că cel mai devreme la vară sau chiar la începutul toamnei va exista un proiect de relansare a TM2023.

Nu avem de ales, trebuie să repornim lucrurile, pentru că trebuie să începem să batem și niște proiecte, niște date în cuie pentru anul 2023. Noi pornim prin centrul de proiecte finanțarea proiectelor culturale pentru acest an și de aceea lucrăm la acest cadru legal, să avem posibilitatea să pornim și cu finanțări multianuale, adică să putem face deja promisiuni pentru anul viitor și pentru anul 2023.”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.