Timp de şapte zile, în opt zone diferite ale cartierelor din Timișoara peste 20 de artiști vor interveni în spațiul public pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din timpul Revoluției. În paralel, vor avea loc reprezentații pentru publicul larg, iar la finalul proiectului, va fi publicată o carte, care va conține povești intime din acea perioadă!
Proiectul „Memoriile Cetății” realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii propune o manifestare inedită în cinstea sărbătoririi a 30 de ani de la evenimente dramatice din decembrie ’89, care au schimbat major și ireversibil cursul istoriei României.
Astfel, în perioada 14-20 octombrie, peste 20 de artiști vor schimba fața orașului, prin realizarea unor lucrări care vor conserva spiritul Revoluției.
Șase pereți și o fântână publică din șapte cartiere vor prinde viață în Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto și în fostul port al orașului Timișoara, din zona Dâmbovița de pe malul Begăi. Cinci picturi murale au fost alese în urma unui concurs de proiecte. Doi artiști vor crea o pictură pe un tramvai, la depoul SPTP. Tot în această săptămână, benzile desenate despre oameni, întâmplări și povești din zilele Revoluției de la Timișoara vor decora 23 de stații de tramvai.
„Memoriile Cetății” duc povestea Revoluției mai aproape de generațiile tinere. În această săptămână, elevii de liceu vor participa la ateliere și spectacole de teatru, iar în fiecare zonă vor avea loc și reprezentații pentru publicul larg și evenimente muzicale.
Păstrând amintirea vie, voluntarii vor continua să adune până pe 27 octombrie poveștile personale despre perioada Revoluției, iar la finalul proiectelor se va publica o carte.
Săptămâna „Memoriile Cetății” se va încheia duminică, cu un „pelerinaj” pe biciclete, cu plecare din Piața Maria, la ora 12.00, care va ajunge în toate punctele importante ale Revoluției din 1989.
Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021.