„Timișoara nu e în stare să-și cheltuie bugetul, dar vrea cât mai mulți bani, negândindu-se în jur! Din Caraș-Severin pleacă toți banii!”

„Cei care sunt leneși și cei care au fost, întotdeauna, șmecheri” s-au lipit la sacul cu bani, iar orașele mari au luat grosul lăsând comunitățile mici în sărăcie! Primarul comunei cărășene Berzasca e revoltat din cauza modului în care guvernul a înțeles să repartizeze bugetul!

Asistenții personali și persoanele cu handicap sunt plătite începând cu acest an din bugetele locale, iar asta sufocă efectiv unitățile administrativ teritoariale mici. „A fost o presiune pusă pe Ministerul de Finanțe din partea orașelor și municipiilor, când, la bugetul local, Ministerul a avut ideea de a repartiza, din sumele încasate, un procent de 60%, iar 40% să meargă la bugetul de stat. Orașele au făcut presiune pe Guvern, pe Ministerul Finanțelor, iar au zis: «bine, vă dăm 100%, toți banii vi-i lăsăm vouă, dar să vă plătiți voi asistenții personali, persoanele cu handicap ș.a.m.d». Asta ne-a dezavantajat! Pentru că, nemaidându-ne bani de la bugetul consolidat pentru această categorie de cheltuieli, care, fără doar și poate, trebuie susținută, ne-a lovit în bugetul propriu, care trebuia să fie foarte consistent. Pentru noi cred că e vorba de vreo 900.000 lei mai puțini”, afirmă primarul Petru Furdui.

Edilul din Berzasca mai spune că algoritmul după care se fac bugetele localităților e total greșit, comunitățile mici fiind condamnate la subdezvoltare. „Noi nu am putut să ne apărăm ca și comunități mici în fața comunităților mari, care, oricum, sunt, din punctul meu de vedere, ipocrite. Și vă spun acest lucru și dau ca exemplu: Timișoara. Vă garantez că, în fiecare an, Timișoara nu e în stare să-și cheltuie bugetul, dar vrea să aibă cât mai mulți bani, negândindu-se în jur”.

Caraș-Severinul pierde și ultimul leu!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Furdui mai tratează o chestiune interesantă. Din zonele sărace pleacă până și banii atrași pentru finanțarea diferitelor proiecte de investiții. Și asta pentru că licitațiile sunt câștigate mai mereu de firme din alte locuri. „Uitați-vă la județul Caraș-Severin, nu vorbim de Berzasca! Care este nivelul veniturilor pe care le realizează prin colectare județul nostru? Mă refer la TVA, la impozitul pe venit. Uitați-vă la depopulare și câți oameni sunt în comunitățile din județ. Adevărul e că, undeva la 40%, maximum, din populație mai este în județ. Toți sunt în Timișoara, în străinătate, Cluj, București etc. Ăsta e adevărul. Ei încasează bani de la oamenii noștri plecați din comunitățile noastre. Atunci când noi discutăm despre lucrări publice sau despre bani pe care noi îi primim, prin alocare de la bugetul de stat, prin PNDL sau fonduri europene, să știți că firmele care vin la licitație își au sediul în Timișoara, Cluj, București, Craiova, Oradea. Asta înseamnă că banii pe care noi muncim să-i aducem în comunitățile noastre, pentru apă, canal, drumuri, școli doar trec tangențial prin noi. Ei trec prin noi și se duc la sediul firmei care execută lucrarea!” , explică primarul Furdui.

Această politică, spune pimarul Berzascăi, va dezvolta anumite comunități, dar în jurul lor nivelul de sărăcie va crește și mai mult: „Orașele au fost ipocrite când au zis: «lăsați-ne toți banii». Ei ne iau și banii care ne vin din aceste surse, ne-au decapitalizat pe noi, cei mici, comunele. Da, dacă am fi solidari, ar trebui să zică: «Timișoara, nu poți să cheltui banii, hai să vedem cum reușim să facem parteneri și să aducem dezvoltare și spre mediul rural», pentru că legea ne permite să facem parteneriate: ADI-uri”.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/