Timișoara, hub în microelectronică. Asigurări de la ministrul Economiei, la UPT

stiri din Timisoara cu Ministrul economiei radu oprea si rectorul upt florin dragan
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Universitatea Politehnica Timișoara va deveni hub regional în domeniul microelectronicii. Se vor face investiții importante în crearea de microcipuri, dă asigurări ministrul Economiei, sosit în vizită.

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a efectuat, luni, o vizită la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, unde a fost primit de rectorul UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, precum și de prorectorii responsabili cu activitățile de investiții, relația cu mediul economic, antreprenoriat, cercetare: prof. univ. dr. ing. Larisa Ivașcu, prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina, conf. univ. dr. ing. Simon Pescari.

În cadrul întâlnirii, ministrul economiei a discutat pe tema proiectului de finanțare și dezvoltare a unor centre de cercetare în microelectronică și a unor laboratoare în cadru universităților tehnice.

Universitatea Politehnica Timișoara are oportunitatea de a accesa o linie de finanțare pentru amenajarea și dotarea cu echipamente a 16 laboratoare, precum și pentru cercetare în domeniul microelectronicii, urmărindu-se crearea unui număr mare de specialiști într-un domeniu de vârf.

„Am venit să înțeleg mai bine cum funcționează relația dintre universitate și mediul privat, desfășurăm în continuare proiectul împreună cu companiile implicate, care angajează absolvenții care finalizează studiile aici. Am rămas foarte plăcut impresionat de felul în care colaborați, ca universitate, cu mediul de afaceri, cu felul în care reușiți să aveți studenți foarte bine pregătiți, care să răspundă nevoilor reale din mediul de afaceri, dar și felul în care reușiți să creșteți pe cercetare-dezvoltare cu programe de masterat, de doctorat, care, cu certitudine, vor individualiza UPT în viitor, pentru că microelectronica devine un domeniu de foarte mare interes global, dar și în România, iar Universitatea Politehnica Timișoara va fi, cu certitudine, așa cum arată azi lucrurile, un vârf de lance, centrul de excelență, locul unde vor fi foarte mulți ingineri bine pregătiți pe acest domeniu, care poate să aducă avantaje evidente economiei românești, fiindcă putem veni cu valoare adăugată”, a declarat ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea.

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiei Timisoara Muzeul TM

De cealaltă parte, reprezentanții UPT i-au prezentat ministrului economiei activitățile pe care le desfășoară universitatea, dar și unele aspecte din istoria și tradiția celei mai vechi instituții de învățământ superior din vestul țării.

„Proiectul este unul de angervură europeană, în care trei companii din România sunt beneficiari direcți pentru a dezvolta în domeniul acesta, al microelectronicii. Uniunea Europeană a realizat că toată producția de microelectronică este în Asia și ar vrea o dezvoltare aici pe niște cipuri mai inteligente, care să includă facilități mult mai mari, deci să fie mult mai mici, dar cu capacități de stocare și de prelucrare a datelor mai mare. Pe lângă cei trei parteneri direcți există 15 universități și institute de cercetare în calitate de parteneri indirecți. Politehnica este foarte bine plasată între partenerii aceștia indirecți. Noi suntem parteneri cu două dintre companiile implicate și dorim, în viitor, pe acest proiect să dezvoltăm 16 laboratoare în domeniul microelectronicii”, a completat prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina, prorector al Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu activitatea de cercetare.

În proiect vor fi implicate și mari companii, iar dacă se va putea realiza o fabrică de producție a microcipurilor, atunci actorii regionali nu ar mai fi dependenți de piața asiatiacă.

stiri din Timisoara cu Ministrul Economiei, Radu Oprea întâlnirea cu conducerea UPT

Ministrul Economiei, Radu Oprea, la întâlnirea cu conducerea UPT

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/