Primarul Timișoarei vrea să ridice problema migranților care ajung în Timișoara la București, în cadrul întâlnirilor pe care le va avea săptămâna viitoare cu autoritățile de la nivel central. Mulți dintre cei care dobândesc dreptul de ședere temporar în România vin în Timișoara, chiar dacă sunt arondați în alte centre de azil din țară, iar aici nu au unde să locuiască. Așa că fie rămân pe stradă, fie ocupă spații din clădiri părăsite.
Timișoara a devenit un hotspot pentru migranți datorită poziției geografice, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
„De obicei, migranții ilegali încearcă să intre în UE, momentan ruta este prin Serbia în România și de aici încearcă să plece în Occident. Este o situație neplăcută, aș spune, și pentru cetățeni, și pentru migranți. Avem și o problemă de legislație pentru că o bună parte din acești migranți sunt înregistrați la IGI, primesc documente de solicitanți de azil și cu asta au drept de ședere timp de un an în România. Sunt aduși în centre de solicitanți de azil în toată România, problema este că nu pot fi legal ținuți în aceste centre și de multe ori ei vin înapoi în Timișoara, având dreptul la liberă circulație în România, în speranța că aici vor găsi o cale spre Occident. Dar aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o altundeva în România unde au fost arondați și atunci trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite. E o situație nesustenabilă și foarte neplăcută pentru noi toți.”, a explicat Dominic Fritz.
Recent, polițiștii locali din Timișoara au depistat zeci de migranți în zona Gării de Nord, care au ocupat un imobil abandonat și au produs o serie de pagube în acesta.
Primarul Timișoarei va ridica problema în cadrul unor întâlniri pe care le va avea în capitală, săptămâna viitoare.
„L-am rugat pe viceprimarul Cosmin Tabără să avem încă o dată o întâlnire cu absolut toate instituțiile implicate – poliția de frontieră, națională, locală, IGI, să identificăm ce instituții au responsabilități în această problemă. Dar voi ridica problema și în discuțiile mele la București unde voi pleca săptămâna viitoare pentru că e foarte clar că e o problemă națională, nu una pe care poate să o rezolve Primăria Timișoara unde noi jucăm un rol atunci când e vorba de carantinarea unor migranți.”, a mai spus Fritz.
În centrul amenajat de autoritățile locale pentru carantinarea migranților, din noiembrie până acum au stat acolo peste o mie de persoane, potrivit primăriei. Fritz spune că așteaptă în continuare răspuns de la autoritățile centrale cu privire la modalitatea potrivită pentru cazarea acestor persoane.