Timișoara are cel mai mare centru pentru refugiați din țară. Ce spun autoritățile, în contextul crizei din Ucraina

virgil migranti auchan (9)
Cuib de vise 1000x100

Chiar dacă Timișoara are una dintre cele mai importante capacități de primire a refugiaților din întreaga țară, în zona de vest este puțin probabil să ajungă refugiați ucraineni, în eventualitatea unei crize în țara vecină, apreciază subprefectul Ovidiu Drăgănescu. Totuși, Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara cu o capacitate de 250 de locuri, cel mai mare din România, se va extinde în perioada următoare cu încă 100 de locuri. 

„Argumentul principal pentru care Timișoara nu ar fi o principală destinație pentru eventualii migranți din Ucraina este faptul că pe granița cu această țară există 3 centre de cazare migranți: la Rădăuți, în județul Suceava, la Galați chiar lângă Dunăre și în Maramureș, de asemenea, este un centru pentru migranți. Dacă ar fi un fenomen migraționist la nord și la estul României, aceste centre ar fi primele care ar prelua fluxul de migranți.”, a explicat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

În Timiș, fenomenul migrației a înregistrat cifre record în 2021. Față de 2020, anul trecut s-a dublat numărul celor care au încercat să treacă granița din Serbia în România. Aproape 8.000 de persoane au ajuns în centrele destinate migranților din Timișoara. Restul, dintre cei care ajuns pe teritoriul țării, au fost redistribuiți în centrele din țară.

CITEȘTE ȘI: Alertă la frontiera de vest! Numărul migranților care au încercat să intre în țară anul trecut s-a dublat față de 2020

„Capacitatea de primire a refugiaților în Timișoara este una dintre cele mai importante din țară, dar eu cred că această criză din Ucraina nu ne va aduce refugiați ucraineni aici deoarece Timișoara este în primul rând, la ora actuală, dedicată migranților care vin pe această cale a Balcanilor de Vest, fenomen cu care ne confruntăm zilnic. Este în scădere acest aflux, dar având în vedere că vremea, în curând, se va îmbunătăți, în perioada de primăvară numărul de migranți va crește. Din datele pe care le avem, acest flux se încearcă să forțeze direct spre Ungaria și presiunea pe frontiera noastră este oarecum mai scăzută.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu.

STPT job 1000x200

Cele 250 de locuri existente acum la centrul de primire pentru migranți din Timișoara vor fi suplimentate, în curând, cu alte 100 de locuri. Lucrările la noul imobil sunt acum la stadiul de 35%. În privința gestionării fenomenului de migrație în vestul țării, subprefectul Drăgănescu este de părere că Poliția de Frontieră ține lucrurile sub control.

„Anul trecut au fost respinse în jur de 75.000 de tentative de trecere și faptul că acest flux care presa pe granița România cu Serbia s-a mutat acum pe granița Serbiei cu Ungaria, chiar dacă acolo e un gard împrejmuitor al teritoriului maghiar, lucrurile acestea arată că Poliția de Frontieră din Timiș și din România s-a ocupat bine de acest fenomen și cred că în continuare Poliția de Frontieră este pregătită. De exemplu, avem puține persoane aflate în carantină, acesta este primul stadiu al primirii migranților pe teritoriul României. La fostul liceu CFR nu avem niciun migrant cazat în vederea carantinării, iar la centrul de pe strada Franz Liszt sunt la ora actuală în jur de 17 persoane carantinate.”, a mai precizat subprefectul.

Anul trecut, cel mai mare val de migranți a fost înregistrat în luna octombrie, potrivit Poliției de Frontieră, cu  aproape 13.000 de persoane care au acționat la frontieră.

Foto: Virgil Simonescu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/