Timişoara ar putea deveni Capitală Culturală Europeană abia în 2023! Amânarea exercitării titlului se discută la cel mai înalt nivel

Previziunile lui Nicolae Robu în ceea ce priveşte amânarea titlului de Timişoara Capitală Culturală Europeană încep să prindă contur. Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că vor propune colegiului comisarilor europeni decalarea perioadei evenimentelor culturale dedicate capitalelor culturale europene 2020-2021. Dacă Nicolae Robu înainta ipoteza că amânarea ar fi cu un an, reprezentanţii Comisiei Europene vorbesc de o amânare până în 2023.

Aceștia vor solicita modificarea Deciziei 445/2014 care reglementează acțiunea Capitalelor Europene ale Culturii pentru a prelungi termenul celor două capitale din acest an până în aprilie 2021, pentru Rijeka și Galway. De asemenea, vor solicita amânarea orașului Novi Sad pentru 2022 și exercitarea titlului pentru Timișoara și Elefsina în 2023.

Dacă această propunere va fi adoptată, în 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) și Novi Sad (Serbia), iar în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România). „Acesta ar fi un gest de solidaritate între toate capitalele europene ale culturii în cauză, care să reflecte spiritul Uniunii Europene!”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.

Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021-Capitlă Europeană a Culturii, spune că decizia finală în ceea ce priveşte anul în care Timişoara va exercita acest titlu aparţine Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene. „Această intenție comunicată de reprezentanții Comisiei Europene este doar o etapă, decizia finală aparține Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. Până la o decizie definitivă, noi vom desfășura programul cultural pentru acest an și vom începe reprogramarea etapelor”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pentru a fi a adoptată hotărârea, la nivelul Comisiei Europene vor avea loc consultări până la sfârșitul lunii iulie, urmând ca la mijlocul lunii august, propunerea să fie adoptată de către Comisie. În următoarea etapă, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene această decizie, care ar putea fi adoptată cel mai devreme în luna octombrie.

Din cauza epidemiei de coronavirus, care a blocat evenimentele culturale în toate țările europene, există deja de câteva luni discuții la nivel european pentru amânarea capitalelor culturale din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani. Timișoara a transmis în luna iunie o scrisoare Comisiei Europene prin care a informat că este pregătită să fie capitală europeană a culturii anul viitor, dar dacă evenimentele se amână din cauza pandemiei de coronavirus, orașul este pregătit să găzduiască evenimentele pentru capitala europeană a culturii în 2022 sau 2023.

În 2016, Timișoara a fost desemnată oficial Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 în urma unei competiții naționale. Proiectul Timișoarei – „Luminează orașul prin tine!” – a convins juriul de experți independenți, responsabil cu evaluarea candidaturilor. În 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/