Timișoara 2021 – exemplu de solidaritate pe timp de pandemie

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a reușit cel mai frumos exemplu de mobilizare a comunității în jurul celor care luptă acum în prima linie să salveze vieți și să reducă efectele Coronavirusului.

În ciuda stării de urgență, echipa asociației, completată cu nume noi la comunicare și marketing online, muncește, regândește proiecte, caută soluții, face strategii. Lucrurile merg bine și dau rezultate. Proiectele sunt readaptate și transferate din offline în online.

„Situația este cât se poate de bună în cadrul asociației. Avem mari speranțe că imediat ce trece această perioadă oamenii vor aprecia pe deplin eforturile noastre și se vor bucura de toate actele culturale incluse în amplul proiect. Tânjim după un spectacol de calitate, o expoziție, un eveniment cultural cu care să ne hrănim sufletul puțin abandonat în aceste vremuri tulburi.”, a declarat pentru Express de Banat Horațiu Rada, președintele Asociației Timișoara 2021.

Realizarea unui clip video cu echipa medicală de la „Victor Babeș” a fost prima acțiune prin care asociația a dat un exemplu pozitiv în comunitate. Materialul video a transmis un mesaj de solidaritate cu toți doctorii din țară și cu toți românii, dar și un apel pentru donații în beneficiul Fundației Victor Babeș. Astfel, 2 euro prin sms la 8841 au însemnat aproape o sută de mii de euro de la persoane fizice. În plus, au existat și multe donații, cu valoare totală de zeci de mii de lei, de la persoane juridice. Banii au ca destinație dotări cu echipamente, materiale de igienă și protecție și programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus.

Apelul lansat lansat de Timișoara 2021 a fost un exemplu de redefinire a conceptului de unitate. În condițiile în care răspândirea virusului obligă lumea să stea izolată și să nu interacționeze deloc sau aproape deloc, o acțiune comună este demonstrația perfectă că solidaritatea este dictată de conștiință și nu de prezența colectivă. Rezultatele neașteptate din primele 48 de ore au fost un prim semn de unitate și solidaritate în comunitate.

1000x100 casa brutarului

„Luminează orașul prin tine”

Sloganul proiectului Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii este „Luminează orașul prin tine”, un nume potrivit și pe timp de pandemie, după cum au demonstrat membrii echipei. Astfel că, la doar câteva zile distanță, a urmat al doilea demers prin care asociația a mobilizat comunitatea, timișorenii fiind invitați să iasă cu lumini la ferestrele sau la balcoanele propriilor locuințe și să lumineze în semn de solidaritate cu personalul medical.

Organizatorii și-au propus să dea oamenilor speranță și curaj în această perioadă în care toată lumea este greu încercată de izolare. „A fost o minunată reverență făcută în fața celor care duc greul acestei perioade. Ecourile au fost foarte bune, atât în plan național cât și international, materialele realizate de cameramani și fotografi având zeci de mii de redistribuiri în mediul online. Asociația Timișoara 2021 a oferit deja mai multe exemple de solidaritate care merită multiplicate, iar proiectele nu se opresc aici.”, a mai declarat Horațiu Rada.