Taxele și impozitele locale se majorează în acest an la Timișoara și Lugoj. Pentru celelalte 8 orașe din județ, autoritățile locale au luat decizia să nu opereze nicio modificare în cuantumul impozitelor, însă acestea vor fi totuși indexate cu rata inflației, așa cum prevede legea. La Buziaș, consiliul local a aprobat introducerea unei noi taxe prin care, spun aleșii, vor să schimbe fața orașului.
La Timișoara, din acest an, impozitul pe locuință crește cu 20%, iar persoanele fizice care au în proprietate clădiri pe care le folosesc pentru activități economice vor avea de achitat un impozit majorat de 3 ori. Pentru timișoreni, anul 2022 începe și cu alte majorări: gigacaloria se dublează, iar prețul biletelor STPT crește de la 2,5 lei, cât era până acum, la 4 lei.
„În momentul în care achiziționai gazul cu 150 lei MW în 2020, iar acum ești nevoit să îl achiziționezi cu 700 de lei, asta în condițiile în care gazul e o componentă de 50% sau și mai mult din costurile tale totale, iar prețurile pe gigacalorie nu au mai crescut din 2009, vă dați seama despre ce diferențe uriașe vorbim. Dacă ați avea același salariu din 2009, dar prețurile la chirii, facturi, întreținere, coșul de alimente au crescut cum au crescut în ultimii 10 ani, vă dați seama ce probleme uriașe ați avea să vă achitați facturile necesare. La o scară mult mai mare e și Colterm.”, argumenta Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, la finalul anului trecut, necesitatea majorării tarifului pentru gigacalorie.
Și lugojenii plătesc taxe și impozite mai mari, de anul acesta. Cu 30% cresc impozitele pentru clădirile nerezidențiale, cu 25% pentru mijloacele de transport ale persoanelor fizice și cu 50% impozitele pe mijloacele de transport ale celor juridice. Majorări sunt operate și în ce privește taxa specială pentru eliberarea anuală a acordului privind exercitarea activității de comercializare în zone publice sau cea pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru desfacerea de produse care fac obiectul comerțului stradal.
„La Lugoj am decis să majorăm o parte din taxele și impozitele locale, principala cauză pentru care am recurs la această măsură este costul energiei electrice și a gazului pe care noi îl suportăm pentru toate instituțiile de învățământ din oraș, pentru spital, pentru iluminatul public și pentru toate instituțiile publice. În principal, am majorat doar impozitele pentru spațiile comerciale, spațiile cu altă destinație, deținute atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, de la 1% din valoarea de impozitare la 1,3% din valoarea de impozitare și am majorat impozitele pe autoturisme. Cei mai afectați vor fi cei care au autoturisme cu capacitate cilindrică mare, persoanele cu autoturisme cu capacitate cilindrică mică nu suportă majorări foarte mari. Menționez în mod special că nu s-au majorat deloc taxele și impozitele pentru imobile cu destinația de locuință.”, a declarat Claudiu Buciu, primarul de Lugoj.
Impozite neschimbate la Buziaș; taxă nouă pentru clădirile neîntreținute
În Buziaș, la calculul impozitelor va fi aplicată, anul acesta, doar rata inflației. Însă autoritățile au luat câteva decizii pentru clădirile cu fațadele degradate, care afectează imaginea orașului. Astfel, cei care nu iau măsuri pentru renovarea acestora vor achita impozite majorate cu până la 500%.
„În baza unei constatări a Serviciului de Urbanism care stabilește cât de paraginită e locuința, în special partea de fațadă, de burlane, dacă prezintă pericole, îi aduce la cunoștință proprietarului, fie persoană fizică, fie juridică și trebuie să vină cu un plan de reabilitare. Dacă în 15 zile nu dă un semn de modalitate în care dorește să reabiliteze clădirea, atunci, în funcție de punctajul pe care îl ia, o să aibă taxele și impozitele mărite cu 300 până la 500%. Începem cu zona centrală, aici avem câteva clădiri, pentru unele s-au început deja lucrări de reabilitare. Avem toată aplecarea pentru cei care doresc să își reabiliteze clădirea și ne dăm seama că sunt anumite costuri pe care le implică, fiind și zonă de monumente istorice necesită și anumite avize tehnice pe care trebuie să și le obțină și acolo unde vedem că există bunăvoință vom fi și noi mai îngăduitori. Dar acolo unde de ani de zile le-am tot transmis că trebuie să își facă, cel puțin pentru partea de protecție civilă, am avut cazuri când putea să cadă tencuiala în capul persoanelor care trec pe acolo, așa ceva nu este admisibil și nu vom mai îngădui începând cu anul acesta să se întâmple așa ceva.”, a declarat Sorin Munteanu, primarul orașului Buziaș.
Și la Timișoara există supraimpozitarea pentru proprietarii clădirilor istorice care nu au reabilitat fațadele. Oprit pentru o perioadă de timp, programul va fi reluat de anul acesta. Cei care nu au început demersurile pentru reabilitarea imobilelor vor suporta impozite de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari.
CITEȘTE ȘI: Taxa pe paragină, aplicată pentru zeci de clădiri istorice din Timișoara
În Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș și Sânnicolau Mare, nivelul taxelor și impozitelor locale rămâne același de anul trecut. Aici, dările vor fi indexate cu rata inflației, așa cum prevede legea.
„Nu s-au mărit taxele și impozitele anul acesta, doar cu rata inflației, ceea ce suntem obligați prin lege să o facem. Dacă se vor colecta taxele și impozitele așa cum trebuie, atunci vom avea în buget bani suficienți. În 2021 am avut o colectare de aproape 80%.”, a declarat Marcel Avram, primarul orașului Făget.