Timișenii, chemați să vină cu proiecte care să fie finanțate de CJ Timiș. Buget participativ în valoare de 1 milion de lei

Premieră la Consiliul Județean Timiș. În acest an, instituția alocă 1 milion de lei bugetului participativ, pentru proiecte de dezvoltare depuse de persoane care au domiciliul sau reședința în județul Timiș. Astfel, timișenii sunt încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritățile de investiții de interes județean, cu finanțare de la bugetul local al județului Timiș.

„Punem la bătaie un milion de lei din bugetul anual, locuitorii propunând proiecte pe care ulterior CJT le va finanța în acest an, pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Doresc să adresez un apel mediului educațional, cultural sau ONG-urilor, tuturor timișorenilor, timișenilor să vină spre CJT cu proiecte. (…) Ca să poată veni cu inițiative, cetățenii sunt încurajați să cunoască modul în care sunt alocate resursele la nivelul județului și modul în care funcționează CJT. Bugetul participativ încurajează creativitatea și apropierea de administrația publică, cetățenii activi având posibilitatea să configureze acțiuni în domenii care îi afectează în mod direct. Poate fi rezumat în trei cuvinte cheie: capacitatea cetățenilor, implicarea lor activă și înțelegerea alocării bugetare.”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Așadar, locuitorii județului pot veni cu propuneri de proiecte cu privire la ce ar trebui îmbunătățit în județ, iar cetățenii sunt cei care decid prin vot care sunt proiectelor câștigătoare.

„O comisie a CJT va valida ideile de proiecte, după această validare și selecția proiectelor eligibile va fi lansat procesul de votare al proiectelor de către cetățeni, folosind un singur vot într-o singură etapă. Apoi vor fi anunțate proiectele câștigătoare și urmează implementarea acestor proiecte începând cu anul 2021. În perioada imediat următoare vom stabili calendarul campaniei, vom crea platforma web dedicată în cadrul căreia cetățenii vor descărca formularul pentru descrierea ideilor de proiecte. Aici vor putea fi votate proiectele și accesată lista proiectelor câștigătoare, iar cetățenii vor putea accesa și anunțurile pe care le vom emite de-a lungul implementărilor. Urmează constituirea comisiei pentru validarea proiectelor prin dispoziția președintelui și se va lansa procedura de primire a ideilor de proiecte și implementa celelalte etape menționate.”, a spus administratorul public al județului, Marian Vasile.

Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, inclusiv TVA. Proiectele eligibile vor fi finanțate până la epuizarea sumei de 1.000.000 lei. Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educație, servicii sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială, sănătate, cultură, sport, protecția şi refacerea mediului, conservare, restaurare şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervațiilor naturale, poduri şi drumuri publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/