Administrația județeană are în plan alocarea a câteva zeci de milioane de euro pentru realizarea unui parc tematic inovativ într-o localitate aflată lângă Timișoara. Anul acesta va fi gata conceptul acestui parc, promite Alin Nica, președintele CJ Timiș. Pentru documentația incipientă necesară vor fi alocați din bugetul județului, în 2022, 600.000 de lei.
La această dată, autoritățile județene sunt la stadiul în care stabilesc amplasamentul viitorului parc și la care caută să identifice posibile surse de finanțare pentru execuția propriu-zisă. În bugetul CJT din 2022 sunt prevăzuți 600.000 de lei pentru inițierea consultanței, studiul de prefezabilitate și cel de fezabilitate.
„Știți că am fost legat de acea inițiativă cu aqua park-ul de la Dudeștii Noi, nu am renunțat la idee și vrem să facem un astfel de parc inovativ, lucrăm la concept, am identificat și zona, lângă Timișoara, unde dorim să investim câteva zeci de milioane de euro în realizarea acestui parc. Nu avem toți banii de execuție prinși în bugetul din acest an. Anul acesta ne vom ocupa de partea de realizare a conceptului și a studiului de pre și fezabilitate, astfel încât în anii care vor urma să trecem și la partea de execuție, identificând și sursele de finanțare. Sunt deja două: am depus deja această idee de proiect pe programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, dar mai este și PNRR-ul și alte variante – programele operaționale care se vor lansa, cele regionale, începând cu anul acesta și trebuie să ne pregătim și pentru aceste noi inițiative.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Realizarea acestui parc tematic de agrement este doar unul din obiectivele pe care CJT le amintește atunci când vine vorba de dezvoltarea județeană. Un altul ar fi bazinul didactic de înot de la Jimbolia, pentru care se așteaptă proiectul tehnic ca să poată demara execuția și pentru care sunt prevăzuți 9 milioane de lei, în 2022. Șantierul este programat să fie organizat în septembrie.
Alt proiect ar fi centrul de legume și fructe de la Tomnatic, pentru care CJT va aloca, în 2022, 4 milioane de lei (proiect tehnic și execuție). De asemenea, administrația județeană alocă, în bugetul din acest an, 9,2 milioane de lei pentru asigurarea utilităților la blocurile ANL de la Giroc. Iar pentru stația de monitorizare a polenului, în buget sunt prinși 600.000 de lei.
Proiectul de buget al CJ Timiș pentru 2022 a fost lansat în consultare publică și va intra în plen, spre a fi votat, în 10 februarie.
CITEȘTE ȘI: CJ Timiș a pregătit bugetul pentru 2022. Cei mai mulți bani merg în infrastructură