Tezaurul de o valoare inestimabilă al Banatului, pe cale să fie pus la dispoziția turiștilor de pretutindeni

În mijlocul Dunării, la aproximativ 30 de km de la intrarea fluviului în România, răsare o adevărată bijuterie a naturii: Insula Ostrov – caracterizată ca fiind paradisul misterios al Banatului datorită melanjului de istorie, mitologie și frumuseți ale naturii.

Cu un habitat aproape copiat după Delta Dunării, situată în dreptul localității Moldova Veche (Caraș-Severin), la doar 3 km de port, fabuloasa insulă a reușit să scape ca prin urechile acului de planurile regimului comunist, mai exact de transformarea acesteia într-un deșert steril de minereu provenit de la zăcămintele de cupru și metale rare din zonele de exploatare de la Moldova Nouă. Astfel, din acest punct de vedere, evenimentele din 1989 nu au avut ca rezultat doar câștigarea libertății de către români, ci și salvarea paradisului verde bănățean de la un adevărat dezastru ecologic, postdecembrismul având ca rezultat închiderea treptată a minelor.

Întrucât astăzi turismul pare să reprezinte singura pârghie de dezvoltare economică a anumitor zone/județe din țară, reprezentanții orașului de la malul Dunării, împreună cu cei ai Parcului Natural Porțile de Fier, au găsit soluția ideală și noninvazivă asupra mediului în vederea unei infrastructuri turistice pentru ca mii de oameni să poată veni și admira lucruri de-a dreptul fabuloase în Ostrov.

Dincolo de populația cailor sălbatici (caii de pe insulă se trag dintre cei ai vecinilor sârbi, care, în jurul anilor 1970, creșteau aici animalele, cabalinele fiind transportate cu bacul până în 1989), de egreta neagră, cormoranul mare, stârcul roșu, dincolo de legenda Mormântului lui Attila (conducătorul hunilor care a domnit între anii 433 și 453), un studiu comandat de administrația publică locală de la malul Dunării arată că locul presărat de mister, sălbăticie, pustietate găzduiește tot felul de rarități, ceea ce transformă Ostrovul într-o adevărată comoară, ce-i drept neșlefuită până acum, dar care va fi adusă la adevărata ei valoare.

„Împreună cu reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier am găsit niște soluții care să ne mulțumească atât pe noi, cât și pe ei legat de dezvoltare. Poate că eu îmi doream o dezvoltare mai amplă, în timp ce dânșii priveau spre o dezvoltare mai restrânsă. Cred că acum am găsit locul în care să ne dăm mâna și să spunem: «Ok, începem timid și dezvoltăm împreună». În urma unui studiu realizat vizavi de oportunitățile și frumusețile Ostrovului, am găsit lucruri extraordinar de frumoase: tot felul de plante, flori pe care nu le întâlnești în alt areal, dar pe care noi le aveam și nu știam despre acestea pentru că nu aveam un studiu de acest gen. Acum îl avem și viitori ghizi/rangeri care vor avea acces pe Ostrov cu turiști, vor știi să spună despre o anume floare, spre exemplu, de unde provine, cum a ajuns acolo, ce calități are, ce beneficii aduce zonei, sigur, alături de informațiile deja cunoscute despre Ostrov.”, a explicat primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, edilul care vede turismul drept o oportunitate desăvârșită atât pentru dezvoltarea orașului pe care îl conduce, cât mai ales pentru întreg județul Caraș-Severin.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/