Tetanosul, boala care produce un milion de decese anual! Care este primul semn al infecției?

tetanos

Tetanosul este o boală infecțioasă dată de Clostridium tetani, o bacterie anaerobă care trăiește sub formă de spori pe sol. Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a explicat cum se manifestă această maladie și care sunt primele semne ale infecției.

Clostridium tetani poate fi prezent în tractul intestinal al bovinelor, cabalinelor, ovinelor, animale care elimină bacteria în stare vegetativă. Odată eliminat, bacilul sporulează deoarece găsește condiții nefavorabile pentru a supraviețui, iar sporii pot pătrunde în organism prin plăgi ale tegumentelor sau mucoaselor apărute în urma unor înțepături cu așchii, spini, cuie sau în urma unor mușcături de animale, arsuri sau murdărite cu praf, pământ sau bălegar.

„Odată ajuns într-o plagă care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în forma vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul”, a explicat medicul Virgil Musta.

leader board 728 x 90 px

Gravitatea maladiei depinde de cantitatea de germeni din plagă, de imunitatea specifică și de timpul scurs de la mușcătură până la administrarea tratamentului. Perioada de incubație este cuprinsă între 3 și 30 de zile, timp în care are loc difuzia toxinei.

„În tetanosul supraacut, în care cantitatea de toxină eliberată în sânge este mai mare și nu există anticorpi sau nu sunt suficienți, mortalitatea depășește 80%. Primul semn care apare este trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura, iar apoi apar spasmele musculare generalizate. Contractura musculară se poate generaliza și chiar provoca moartea prin asfixiere și chiar prin stop cardiorespirator. Alte simptome ale tetanosului sunt febră, frisoane, urmate de transpirație excesivă, ritm cardiac accelerat, pneumonie, fracturi osoase, leziuni cerebrale și hipertensiune arterială”, a mai spus Virgil Musta.

Boala se tratează în spital, dar prevenția este esențială.

„Prevenția se face prin vaccinare. Tratamentul este cuprins în programul național de vaccinare cu cinci doze în perioada copilăriei, iar apoi un rapel din 10 în 10 ani. Din păcate, nu puțini sunt pacienții care fac forme grave de boală, iar în cazul unora a dus chiar la deces din cauza lipsei vaccinării. Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății, sub denumirea de vaccin hexavalent”, a explicat medicul.

În lume, tetanosul produce un milion de decese anual. Moartea este produsă prin paralizia mușchilor respiratori.