Tot mai multe voci autorizate cer Ministerului Sănătății să testeze pentru COVID -19 toți medicii din țară. Președintele Colegiului Medicilor din România, medicul Gheorghe Borcean spune că nu se dorește să evolueze situația așa cum a fost cazul spitalului din Suceava.
Este imperios necesar să fie testați toți cei peste 50.000 de medici și toți pacienții care sunt admiși ca și urgențe chirurgicale în spitalele din România. Față de evoluția situației epidemiologice actuale, Biroul Executiv al CMR, după ce anterior a comunicat în câteva rânduri cu membrii colegiului prin postări pe site-ul CMR, revine acum, pe această cale, în mod public, cu câteva solicitări ca fiind imperioase.
„Corpul profesional al medicilor este acum, mai mult ca oricând, la dispoziția autorităților guvernamentale, în folosul cetățenilor. Cu toate că începând cu discursurile președintelui, Klaus Werner Iohannis, ale premierului, Ludovic Orban, și ale ministrului demisionar, Victor S. Costache, s-a solicitat protecția fizică și biologică a medicilor, constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate și peste tot, lucru care în opinia noastră trebuie remediat de îndată și necondiționat. Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară națională și abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor! În acest sens solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din țară cu prioritate! Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepții, sunt admise doar cazurile de urgență medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiția de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară” se arată în comunicatul semnat de președintele Colegiului Medicilor din România, caransebeșeanul Gheorghe Borcean.
Aceste două măsuri implementate necondiționat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din țară. Menționăm că 153 de cadre medicale au coronavirus: 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, 17 angajați ca personal auxiliar și un îngrijitor. Numărul cel mai mare este în Suceava, urmat de București, Hunedoara, Covasna, iar în zona Banatului, se înregistrează două cazuri la Arad.
Colegiul Medicilor din România are, de la începutul epidemiei, canale de comunicare cu guvernanții, cărora le-a pus la dispoziție în timp real toate datele demografice despre numărul medicilor, pe specialități și pe județe, despre numărul și localizarea medicilor pensionari, încă membri ai colegiului, participând astfel la elementul logistic al luptei epidemiologice.
CMR este în contact permanent cu membrii săi care ne-au sesizat deja deficiențele de aprovizionare despre care am vorbit. Același lucru va trebui să se întâmple și în ceea ce privește medicina primară, care în mod evident preia multe dintre sarcinile epidemiologice și direct medicale. În acest context, reiterăm solicitarea noastră urgentă ca Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, să achiziționeze echipamente și materiale de protecție pentru cabinetele medicilor de familie și de ambulatoriu și să solicite medicilor de familie, așa cum, de exemplu, a făcut Direcția de Sănătate Publică Prahova, necesarul de astfel de echipamente și materiale care să poată fi distribuite medicilor din cabinete.