Termini liceul sau facultatea în următoarele luni? Nu uita să te înregistrezi la AJOFM Timiș!

Tinerii absolvenți care termină liceul sau ciclul de studii superioare de licență vara aceasta pot beneficia de o serie de avantaje dacă se înscriu în evidența Asociației Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș.

Pe lângă consiliere și sprijin în găsirea unui loc de muncă pentru cei proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, avantajul important este că, dacă absolvenții nu își găsesc imediat un loc de muncă, pot beneficia o perioadă de indemnizație de șomaj.

Singura condiție este înregistrarea în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Pentru cei care termină liceul și nu doresc să facă studii superioare, perioada de înscriere la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă este 1 iunie – 30 iulie, deoarece cursurile elevilor de clasa a XII-a se termină anul acesta la data de 31 mai. Datele examenului de Bacalaureat nu contează, întrucât, pentru a intra în baza de date a AJOFM, nu contează dacă se promovează examenul maturității sau nu.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Cei care nu se înscriu în acest termen de 60 de zile nu vor avea dreptul la indemnizația de șomaj, dar vor putea beneficia de consilierea în căutarea unui loc de muncă. Elevii trebuie să știe că instituțiile de învățământ sunt obligate să le elibereze certificatele de finalizare a studiilor la 15 zile de la data absolvirii.

Facilități nu doar pentru absolvenții de liceu, ci și pentru cei de licență

Termenul de 60 de zile este valabil și pentru cei care termină studiile superioare, ciclul de licență. Cele două luni sunt luate în considerare pornind de la data finalizării studiilor sau de la data promovării examenului de licență, cu condiția ca acesta să fie promovat în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor. AJOFM recomandă studenților să ceară adeverința de absolvent și să se înregistreze înainte de a susține examenul de licență, deoarece dacă nu îl promovează și nu s-au înregistrat în cele 60 de zile, nu pot beneficia de indemnizația de șomaj.

Concret, timișenii trebuie să se prezinte la sediul agenției cel mai apropiate de domiciliul lor, dintre cele din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta, Jimbolia, Făget sau Buziaș. Actele necesare sunt: act de identitate în copie și original, certificat de naștere în copie și original, acte de studii, tot în copie și original, adeverință medicală care să ateste faptul că tânărul este apt de muncă, acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizeaza venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare și clasicul dosar plic.

banner 970 x 250