Terapii decontate pentru persoanele cu dizabilități! Dumitru Rujan: „Statul este dator să ofere tot suportul necesar persoanelor vulnerabile”

dumitru rujan si mara calista

O nouă lege adoptată ieri de Camera Deputaților, la care parlamentarul cărășean Dumitru Rujan a depus o serie de amendamente, vine în sprijinul persoanelor adulte cu dizabilități. 

Legea privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptată miercuri, 7 decembrie, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Totodată, au fost adoptate şi mai multe amendamente importante pe care Dumitru Rujan le-a depus împreună cu Mara Calista – deputat de Neamț – cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

„Statul este dator să ofere tot suportul necesar persoanelor vulnerabile. Prin adoptarea legii şi a amendamentelor pe care le-am propus venim cu măsuri concrete, cu sprijin financiar pentru cei care au nevoie de asta. Și pe viitor voi susţine măsurile prin care vom creşte nivelul de trai al persoanelor cu dizabilităţi.”, spune deputatul Dumitru Rujan.

În vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap vor avea dreptul anual la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcţie de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate, după cum urmează:

  • 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav;
  • 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.