Terapie medicală utilizată din vremuri străvechi, practicată de un medic din Timișoara. Tratamentul este eficient pentru combaterea durerilor de spate

Un medic din Timișoara practică terapia manuală, o formă de tratament potrivită pentru dificultăți în mobilitate. Terapia nu doar ameliorează durerea, spune doctorul Dumitru Șupac, ci poate înlătura şi cauzele acesteia, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la recuperare după sesiuni de efort intens. 

Cunoscută destul de puțin în România, terapia manuală este menționată încă din Antichitate în mai multe culturi antice precum cea egipteană, indiană și chinezească. În 1997 aceasta a fost desemnată ca specialitate medicală și recunoscută ca știință oficială. Terapia este o metodă noninvazivă de tratament a diverselor afecțiuni, mult mai ușor de suportat comparativ cu alte procedee medicale.

Terapia este alcătuită dintr-un set de manevre bine țintite, orientate către cauza directă a bolii, nu doar către ameliorarea temporară a simptomelor. Toate manevrele efectuate sunt bazate pe evitarea complicațiilor nedorite.

Medicul Dumitru Șupac, specializat în terapia manuală, a aplicat metoda de tratament atât la pacienți din țară, cât și celor din străinătate. El spune că o mulțime de afecțiuni pot fi tratate sau prevenite cu succes prin terapia manuală, cum ar fi durerile de cap, vertijul, durerile cervicale, cele de la nivelul coloanei toracale, nevralgiile intercostale sau sindromul nervului sciatic.

„În special perioada inconfortabilă prin care trecem de aproape un an ne limitează libertatea de mișcare și obișnuim să petrecem mai mult timp pe scaun la birou, în poziții mai mult sau mai puțin corecte. Aceste obiceiuri duc adesea la probleme și complicații. Problemele necesită o abordare complexă, sistematică, bazată pe diverse cunoștințe în știința medicală, regrupate în principiile terapiei manuale.”, spune Dumitru Șupac.

Medicul explică faptul că terapia poate funcționa în paralel cu tratamentele prescrise de medicii specialiști. „Numărul oamenilor afectați de dureri de spate și probleme legate de ele a crescut mult, iar în practica medicală se ivesc tot mai multe preparate farmacologice, aparate electrice si magnetice, care vizează diminuarea durerii pacientului. S-a format o suprasaturație cu medicamente, ce creează o problemă foarte serioasă legată de alergii și efecte adverse. Este recomandat să apelezi la ajutorul unui tratament prescris de un medic specialist, dacă durerile nu reacționează la terapie și nu se ameliorează în timp, împiedicându-te în activitățile zilnice.”, a spus Șupac.

Numărul ședințelor în care o problemă medicală poate fi remediată diferă în funcție de problemele pacientului. Manevrele constau în tehnici etapizate de masaj, relaxare postizometrică și manipulări vertebro-articulare.

„Mă adresez atât persoanelor cu aceste afecțiuni, dar și oamenilor sănătoși, prin rolul terapiei de a relaxa și de a preveni eventualele probleme ce pot apărea pe parcurs. Terapia manuală este o soluție excelentă pentru a reduce costurile tratamentului pentru cei care prezintă simptomele menționate anterior. Să nu uităm totuși că cea mai eficientă metodă este prevenția, prin abordarea unui stil de viață sănătos și al unei posturi corecte acasă sau la birou.”, a explicat medicul.

Cu privire la rata de succes a terapiilor manuale, medicul spune: „Afecțiunile coloanei vertebrale tind să se manifeste la vârste din ce în ce mai tinere. Stilul de viață sedentar, timpul îndelungat petrecut într-o poziție așezată la birou, la volan, pe scaun la masă, sunt elemente care reprezintă o mare parte a timpului de zi cu zi din viața noastră. Tratamentul are ca scop identificarea cauzelor, înlăturarea simptomelor și restaurarea funcționării normale a organismului, cu ajutorul unor manevre bine țintite. Pacienții mei întotdeauna au fost mulțumiți de felul în care s-au desfășurat ședințele de terapie și cel mai important, de rezultatele apărute în urma acestora, ca dovadă că m-au recomandat mai departe familiei și prietenilor, care au venit cu încredere și plini de speranță în cabinetul meu și mi-au devenit de asemenea, pacienți.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/