Urmele gloanțelor de la Revoluția din 1989, „șterse” de pe fațadele unor clădiri din centrul Timișoarei

Urmele de gloanțe de pe fațadele mai multor clădiri din centrul Timișoarei au dispărut în urma renovării acelor imobile, spune unul dintre participanții la Revoluția din 1989, cetățean de onoare al orașului de pe Bega. Corneliu Vaida cere autorităților locale să intervină, să găsească o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate. 

„În centrul orașului, ca urmare a unei inițiative lăudabile a proprietarilor și a primăriei, imobilele sunt renovate, însă constat cu ocazia acestei renovări că dispar urmele de gloanțe de pe pereți, mărturii istorice ale celor ce s-au întâmplat acum 31 de ani. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. M-aș bucura dacă ați găsi o soluție în sensul ăsta.”, le-a spus revoluționarul Corneliu Vaida consilierilor locali și celor din conducerea primăriei.

Soluția aleșilor USR PLUS: hotărâre de consiliu local pentru conservarea urmelor de gloanțe

leader board 728 x 90 px

Consilierul local USR, Răzvan Negrișanu, arhitect de profesie, este de părere că renovarea fațadelor din Piața Victoriei trebuie făcută cu păstrarea urmelor de glonț pentru a integra momentul Revoluției în memorie pentru totdeauna. Negrișanu dă exemplul Varșoviei, unde a fost păstrat, sub un înveliș de sticlă, urme de gloanțe din Al Doilea Război Mondial.

„Vom da o hotărâre de consiliu local în care vom scrie că în momentul în care se va emite un certificat de urbanism, acesta să aibă în corpul textul obligația conservării urmelor de gloanțe, dacă acea clădire le are. Ca principiu arhitectural, cea mai simplă variantă de conservare a acestor urme ar fi să rămână pur și simplu, dacă nu se pune un sistem pe fațadă, sau pot fi mascate prin elemente decorative. Important e să existe semnătura că acolo a fost un glonț.”, a declarat Răzvan Negrișanu.

Timișoara va avea un complex memorial pentru Revoluție, a mai spus Negrișanu, care va include noul muzeu și un traseu care va aminti de fiecare moment al acelor zile, iar Piața Victoriei va fi parte a acestui memorial.