Ţeparii stau la marginea drumului! Mierea lor e sirop pentru fraieri

Aşa-zişii apicultori în pastorală, care îşi vând mierea pe marginea drumului, păcălesc clienţii naivi cu sirop de zahăr cu arome pe post de miere de albine. Caraş-Severinul are şi el ţeparii săi.

Drumul European 70 care străbate judeţul este locul ideal pe marginea căruia comercianţii dubioşi aşteaptă clienţii doritori de produse montane, de calitate, direct de la producător. În zona Domaşnea, spre exemplu, pe marginea drumului se vând răchie, fructe, siropuri de fructe, miere şi alte produse apicole. Vara oferă o multitudine de produse.

,,Mierea luată de la astfel de comercianţi nu e întotdeauna ceea ce pare“, ne-a avertizat vicepreşedintele Asociaţiei crescătorilor de albine din Caraş-Severin, Ida Şuţa. Chiar dacă stupina e amplasată chiar acolo, există suficiente neajunsuri care să ne determine să ne gândim de două ori înainte să dăm banii pe un produs incert. ,,Trecând pe acolo, am oprit maşina şi am mers la om să văd ce miere vinde. Avea sortimente de miere de zmeuză, miere de lămâi, miere de mentă… pe lângă cele clasice de tei, salcâm şi polifloră. Am cerut să degust şi, pentru că asta îmi e meseria, am ştiut imediat că acolo nu era miere, ci sirop de zahăr“, a mai spus Ida Şuţa.

Specialiştii ne atenţionează că, presupunând că omul vinde miere, nu sirop, trebuie să ştim că mierea expusă la soare îşi pierde proprietăţile, în special din cauza acţiunii razelor ultraviolete şi supraîncălzirii, iar vânzătorul sigur nu va aduce alte borcane, depozitate corespunzător, lăsându-le pe cele expuse la locul lor, pentru a le arunca mai târziu. Un alt factor care afectează calitatea mierii este determinat de locul în care sunt poziţionaţi stupii. Dacă albinele strâng polenul din imediata apropiere a drumurilor intens circulate, ele sunt expuse riscului de intoxicaţie cu gaze de eşapament şi alte elemente toxice rezultate din traficul autovehiculelor. Şi revenim la riscul ca mierea să fie (în cel mai bun caz) îndoită şi vânzătorul să nu fie de fapt producătorul/apicultorul din sat.

 Ţeparii cu miere sunt de două categorii:  producătorii care vor să vândă mai mult şi amestecă mierea pură cu diverse siropuri, dar lasă majoritrară mierea în combinaţia făcută, şi speculanţii intermediari care cumpără o anumită cantitate de la apicultori, o ,,diluează” în proporţie de 25% şi o revând.

Din păcate, controale nu se realizează decât rareori şi mai degrabă pentru evaziune fiscală decât pentru protecţia consumatorului. De fapt, instituţia care asigură Protecţia Consumatorului poate fi sesizată doar în cazul în care achiziţionăm un produs de la un agent economic, în piaţă sau la magazin. Ceea ce cumpărăm fără bon şi fără date de identificare a vânzătorului cu greu poate fi probat şi acuzat.

Aşadar, nu putem fi cu adevărat siguri de nimic din ceea ce cumpărăm de pe marginea drumului. Ceea ce este absolut sigur este că în Caraş-Severin există foarte mulţi apicultori care obţin o miere excelentă, naturală 100%, numai bună pentru consum. Există magazine specializate, precum cele ale Asociaţiei Crescătorilor de Albine, unde orice produs vândut a fost testat şi certificat.

Totul este să vrem şi să ştim să ne alegem sursa.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/