Condraş și echipa sa vor mai puţini ani de puşcărie!

Cei şase tineri din Oraviţa, Ciudanoviţa şi Petrilova care au constituit, la iniţiativa omului de afaceri Gabriel Condraş, un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de contrabandă în formă calificată se prezintă astăzi în faţa Curţii de Apel Timişoara.

Operaţiunea de amploare care a avut loc în Vama Naidăş şi a vizat zeci de poliţişti de frontieră şi lucrători vamali corupţi i-a determinat pe contrabandiştii de tutun să schimbe puţin regulile. Gruparea Condraş, spre exemplu, evita depozitarea ţigărilor aduse din Serbia şi codifica discuţiile telefonice. Tutunul era introdus ilegal în ţară, disimulat de obicei sub scaunele din faţă ale autoturismelor, în compartimentul roţilor de rezervă, în locuri special amenajate şi chiar pe corp, sub haine.

Controversat om de afaceri în Oraviţa şi cunoscut pentru ieşirile sale violente, Gabriel Condraş a finanţat şi constituit grupul infracţional în care un rol foarte important l-a avut şi concubina lui, Loredana Jurcă, o tânără din Ciudanoviţa. Aceasta aducea ţigările în ţară cu ajutorul lui Alexandru Dreşcan, Bogdan Luţu şi Florin Nicola şi imediat le distribuiau pe piaţa neagră, operaţiune de care se ocupa Florin Zgribuţ. Procurorii de la Crimă Organizată le-au stricat însă socotelile. I-au reţinut în urma unor descinderi şi i-au trimis în faţa instanţei. Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat deja sentinţa de condamnare, dar niciunul dintre inculpaţi nu e mulţumit cu pedeapsa primită, astfel că au declarat apel.

1000x100 casa brutarului

Trimişi după gratii
Liderul grupului, Gabriel Condraş, a primit cinci ani şi jumătate de închisoare, dar ar trebui să stea în puşcărie şase ani şi două luni, pentru că mai avea o condamnare de opt luni cu suspendare, care acum a devenit executorie. Concubina lui a primit patru ani de închisoare, Dreşcan Luţu şi Zgribuţ, câte trei ani şi jumătate, în timp ce Nicola, care a recunoscut totul şi a cooperat cu organele de cercetare penală, a scăpat cu doi ani cu suspendare.

Toţi şase au făcut apel şi vin astăzi în faţa instanţei pentru a cere mai multă clemenţă. Condraş şi iubita sa au recunoscut în faza de urmărire penală totul, dar în timpul procesului s-au sucit, în sensul că au admis implicarea lor în contrabanda cu ţigări, dar ambii au negat existenţa unui grup infracţional organizat.
„Urmează să ne prezentăm în faţa instanţei de apel în speranţa de a obţine o reducere a pedepsei sau schimbarea modalităţii de executare a acesteia. Clientul meu, Florin Zgribuţ, a recunoscut în totalitate faptele reţinute în rechizitoriu şi ar fi posibilă o pedeapsă cu suspendare”, Ioan Chilom, avocat