EXCLUSIV: Chebuţiu şi Preda, trimişi în judecată într-un nou dosar!

Cei doi foşti directori ai UCM Reşiţa sunt aşteptaţi astăzi în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 pentru un nou termen în procesul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Afacerea Libarom, cu motoarele vechi de 20 de ani găsite în curtea uzinei reşiţene şi vândute cu o sumă colosală, pentru care ar fi trebuit să se încaseze TVA în valoare de 60 de milioane de euro, i-a trimis în arest preventiv pe Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, dar şi în faţa instanţei, inculpaţi pentru fapte de corupţie alături de libanezul Said Baaklini şi Eugen Bogatu, omul care trăgea sforile în Portul Constanţa.

Procurorii de la Crimă Organizată îi acuză de încălcarea Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Acest dosar şi-a consumat primul termen de judecată în 17 februarie 2011, cu Chebuţiu şi Preda încătuşaţi. O lună mai târziu au fost puşi în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara. Cu toate insisteneţele celor doi, Judecătoria Sectorului 1 a respins fiecare solicitare a celor doi de a le fi înlocuită această măsură a obligării de a nu părăsi ţara, ultima, în 25 octombrie, anul trecut.

Alte infracţiuni

În 10 ianuarie 2013, pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 a fost înregistrat un nou dosar care-i vizează pe Chebuţiu şi Preda. De data aceasta, aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală. Inculpaţi alături de ei, Mohammad Rajef Sharif, Jean Yacoub, Said Baaklini şi Eugen Bogatu. Parte vătămată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Primul termen e programat peste exact o lună. Foştii directori de la UCMR şi-au susţinut în permanenţă nevinovăţia şi au dat vina pe procurorii DNA, care nu ar înţelege foarte bine domeniul financiar-contabil.