Temă pentru preşedintele ANAF de la senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă!

În şedinţa de azi a Senatului, parlamentarul de Caraş-Severin Ionuţ Chisăliţă i-a dat o temă preşedintelui ANAF. Întrebarea adresată de senatorul PSD ar putea sta la baza iniţierii de către acesta a unui nou proiect legislativ.

Mirela Călugăreanu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, va trebui să răspundă întrebării adresate azi de senatorul Ionuţ Chisăliţă, referitoare la (ne)angajarea de persoane cu handicap de către persoanele juridice, conform Legii 448/2006.

Articolul 78 din lege prevede că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu o fac, trebuie să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care ar fi trebuit să angajeze persoane cu handicap.

Ţinând cont că „monitorizarea şi controlul respectării art. 78 se fac de către organele fiscale din cadrul ANAF, vă rog să îmi comunicaţi o situaţie statistică per judeţ referitoare la numărul autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private care nu au angajat persoane cu handicap conform normelor în vigoare şi care este cuantumul sumelor plătite către bugetul de stat“, i-a solicitat preşedintelui ANAF senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă.

L-am întrebat pe demnitarul cărăşean ce urmăreşte prin această solicitare. „Vreau să văd care e raportul între numărul entităţilor juridice care angajează persoane cu dizabilităţi şi al celor care preferă să plătească acele sume. Din informaţiile mele, numărul persoanelor cu dizabilități angajate în instituțiile publice este foarte mic. Pornind de aici, aș vrea să văd dacă pot face un proiect de lege prin care să obligăm instituțiile să scoată la concurs posturile şi abia după aceea să poată opta pentru acea plată“, ne-a explicat senatorul social-democrat de Caraş-Severin, Ionuţ Chisăliţă.

banner 970 x 250