Telenovela cu Aeroportul Caransebeș se apropie de final. „Arabela” ar putea rămâne fără obiectiv!

Subiectul aeroportului a fost intens dezbătut în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean Caraș-Severin. Pe de o parte, de aleșii județeni, pe de altă parte, de omul de afaceri care a primit în concesiune obiectivul, cu condiția de a investi bani serioși acolo și de a-l repune în funcțiune, lucruri care nu s-au prea întâmplat.

În esență, dincolo de aspectele juridice care încep să se complice, Consiliul Județean Caraș-Severin a propus astăzi un proiect de hotărâre „privind aprobarea încetării Contractului de Concesiune nr. 12584/05.10.2007, modificată prin Actul adițional nr. 1/26.09.2011, intervenit între concedentul Consiliul Județean Caraș-Severin și concesionarul SC Aeroportul Caransebeș SA, prin procedura rezilierii juridice”.

Inițiatorul proiectului este președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, care încă nu a revenit pe baricade. Pe scurt, aeroportul a ajuns în concesiunea unei firme administrate de omul de afaceri Axente Obrejan, cunoscut sub numele de „Arabela”. Acestuia i se reproșează faptul că nu a respectat termenii concesiunii și că nu s-a îngrijit de aeroport, așa cum era prevăzut prin contract.  Mai exact, nu ar fi la zi cu plata redevenței, nu ar respecta obiectul concesiunii pentru că pe aeroport nu se derulează activitate aeroportuară și  nici nu ar fi întreținut corespunzător ceea ce a existat pe raza obiectului, deși potrivit contractului ar fi fost obligat să conserve și să investească sume mari de bani acolo.

În apărarea sa, omul de afaceri prezent la ședință a precizat că și-a plătit redevența și că a investit sume importante de bani. „Nu am venit pregătit să vă dovedesc investițiile pe care le-am făcut acolo (…) Părerea mea, ca administrator, este că eu mi-am îndeplinit condițiile contractuale, mai puțin redevența, care a avut o întârziere, dar pe care dovedesc că mi-am achitat-o. Am dovada plății la zi și a redevenței care a fost, iar cele trei motive expuse în adresa de reziliere a contractului eu consider că sunt nefondate, nereale, având în vedere că am făcut investiții acolo de peste 3 milioane de euro”, a declarat acesta în plenul Consiliului Județean.

Aleșii PSD au fost de părere că subiectul ar trebui analizat mai în detaliu și, prin urmare, în urma supunerii la vot proiectul de hotărâre a fost respins.

„Propunerea a căzut la vot, n-a întrunit majoritatea necesară. Majoritatea necesară la hotărârile privind patrimoniul este două treimi, și anume 21, în cifre absolute, număr întreg. A întrunit din câte am numărat 16, proiectul a picat, iar conform regulamentului nu mai putem să îl dezbatem în ședința asta, urmează să îl mai upgradăm, să mai solicităm informații suplimentare și să îl reluăm într-o ședință viitoare cu elemente de noutate, cu expertiză. Din punctul meu de vedere, juridic, sunt încălcate, strict juridic, nu discut oportunități, sunt încălcate obligații contractuale. Avem un termen de decădere de 6 luni înăuntrul căruia putem acționa și trebuie să respectăm termenul acesta. Termenul este de decădere, și nu de recomandare”, a explicat Darian Ciobanu, secretarul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Puțin mai târziu, Axente Obrejan a ieșit din sală pentru că i s-a făcut rău. Chiar și așa, acesta n-a reușit să îi convingă pe toți consilierii județeni că a pornit activitatea la Caransebeș, pentru că acest lucru nu s-a prea întâmplat.

Omul de afaceri a primit în concesiune aeroportul în 2007, când a ajuns în administrarea a aproape 120 de hectare de teren, iar ulterior a mai primit câteva zeci de hectare, ajungând în posesia unei suprafețe de 190 de hectare. Din 2011, redevența pe care o plătește pentru suprafața administrată se ridică la 65.000 de euro.

Comments

  1. Podsekalnikov says:

    Uau, surpriza. Un proiect initiat de consiliul judetean CS nu v-a functiona. Sunt total surprins.

  2. cataj74 says:

    “Investitii de peste trei milioane de euro” spune Arabela ca a facut la aeroport…. Sa ne spună si in ce a investit banii acestia. In cultura de cartofi de anul trecut, in cea de porumb si alte cereale de anul asta, in oile si vacile care iarna “aterizează” la aeroport…. Minciuna pe fata sau praf in ochii fraierilor de la CJ care ” pun botul” mai mult sau mai putin intentionat !