În cadrul proiectului SIRAMM (H2020-WIDESPREAD-2018, Nr. 857124), Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu firma CADWORKS, a organizat vineri, 14 octombrie 2022, un seminar pentru companii – „What’s new 2023” – în cadrul căruia a prezentat cele mai noi tehnologii în domeniul scanării și printării 3D.
De altfel, proiectul SIRAMM, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, este axat în special pe transferul de cunoaștere în domeniul fabricației aditive, în acest sens fiind organizate o serie de mobilități pentru doctoranzi și cadre didactice, seminarii și prezentări pentru companii, conferințe, mini-simpozioane, multe dintre acestea în sistem hibrid, care au dat posibilitatea participării din toate colțurile lumii, mai ales că au fost gratuite.
În cadrul seminarului de vineri au fost prezentate aplicații pentru industria 4.0, de la scanare 3D, softuri utilizate în proiectarea CAD și simularea proceselor de fabricație, până la printare 3D, inclusiv soluții integrate, utile în special pentru automatizarea controlului calității.
Tot în cadrul seminarului au avut loc și demonstrații practice, cu echipamente de scanare 3D cu braț robotizat, împreună cu softul aferent, ce realizează până la 3 milioane de măsurări pe secundă, putând scana un volum de până la 16 mc.
Soluțiile integrate 3D prezentate pot fi utilizate în industria automotive, permițând, spre exemplu, scanarea 3D a pieselor fabricate, compararea cu modelul proiectat, ceea ce ușurează mult controlul calității produselor finite.
Proiectul SIRAMM, coordonat de prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina, prorector al Universității Politehnica Timișoara, și-a asumat, de la început, diseminarea în rândul tuturor celor interesați, a celor mai noi tehnologii în domeniul fabricației aditive și punerea în contact a specialiștilor în domeniu cu cei care vor să pătrundă tainele acestui domeniu.