Tehnologia modernă îngreunează buna desfășurare a Recensământului Agricol!

1000x100 (2) STPT job 1000x200

O dată la zece ani are loc în România Recensământului General Agricol, scopul acestuia fiind cel de colectare a informațiilor cu privire la structura exploatațiilor deținute de fermieri. Ulterior, datele vor fi folosite atât de Uniunea Europeană, pentru acordarea subvențiilor, cât și de Guvern – pentru creionarea strategiei agricole din următorii ani.

În 2021, recensământul a debutat în 10 mai, cu prima etapă – cea în care fermierii pun la dispoziția recenzorilor informații referitoare la utilizarea terenurilor agricole, efectivele de animale deținute, activitățile agricole desfășurate, numărul adăposturilor de animale, urmând ca, la sfârșitul lunii iulie, toate aceste date să fie prelucrate și centralizate de către autorități.

În Caraș-Severin, de la debutul acestei acțiuni și până în prezent, au fost recenzate 3.693 de exploatații agricole, dintr-un total de 45.735. Potrivit declarațiilor Marianei Brujan, membru în cadrul Secretariatului Tehnic al Comisiei Județene pentru Recensământul General Agricol, tehnologia modernă îngreunează buna desfășurare a colectării datelor din teren de către recenzori. „Activitatea este la început și decurge mai greu, față de cea din anii trecuți. În urma discuțiilor avute cu oamenii din teritoriu, aceștia ne-au semnalat că, în unele zone, sunt probleme cu semnalul GPS, recenzorii lucrează cu tablete în care introduc date, dar sperăm că, în perioada următoare, toate aceste probleme se vor remedia de către cei în drept. Activitatea recenzorilor este îngreunată, în sensul că folosim tehnologie modernă care nu funcționează în toate zonele, în timp ce în trecut informațiile erau scrise pe hârtie. La Recensământul Agricol de acum 10 ani aveam în Caraș-Severin 45.735 de exploatații, rămâne de văzut dacă, la finalul acestei etape, această cifră va fi mai mică sau mai mare.”, a explicat Mariana Brujan.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Fermierii care obstrucționează accesul recenzorilor în cadrul exploatațiilor agricole sau nu doresc să furnizeze informații despre acestea pot fi sancționați, potrivit legii, cu amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/