Acestea vor fi majorate cu 5,1% din ianuarie 2023, conform ratei inflației, proiectul de hotărâre fiind aprobat de consilierii locali în ultima ședință din acest an.
În hotărârea adoptată marți, 27 decembrie, sunt invocate prevederi ale Codului fiscal, conform cărora, în cazul oricărui impozit sau taxă locală, ce constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual de către consiliile locale, ținându-se cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.
Primarul Ioan Popa a ținut să precizeze că se mențin și anul viitor anumite facilități pentru contribuabilii care își achită taxele și impozitele online, tocmai pentru a-i încuraja și pe alții să apeleze la o astfel de modalitate de plată. Edilul a vorbit, în schimb, și despre facilitățile care vor dispărea de la 1 ianuarie 2023 pentru o anumită categorie de pensionari.
„Impozitele și taxele rămân, în principiu, similare anului trecut. Am corectat doar cu indicii de inflație. Majorarea cu cota inflației este una obligatorie prin lege. Una dintre puținele modificări pe care le-am făcut este legată de limitarea gratuității privind accesul la bazinul olimpic pentru cei care au pensii de până la 3.000 de lei. Toți cei care au pensii de peste 3.000 de lei vor trebui să suporte abonamentul lunar. Menținem, de asemenea, reducerea de 10% a impozitului pe terenuri, clădiri, mașini, pentru cei care plătesc online. E o acțiune pe care am inițiat-o începând de anul trecut, a funcționat foarte bine, sunt câteva zeci de procente din populație care au început să utilizeze aceste mijloace de plată online, care sunt relativ simple. Ghișeul.ro funcționează foarte bine. Argumentația este legată de două aspecte: una este de decongestionare a casieriilor de la Impozite și Taxe, pentru că în aceste trei luni, se știe foarte bine, era un haos de nedescris acolo, și a doua este dorința noastră de a-i pune cumva pe cetățeni să se familiarizeze cu mijloacele de plată moderne, pentru că ele vor fi din ce în ce mai necesare în următorii ani.”, a declarat primarul Ioan Popa.
Referitor la gradul de colectare al taxelor și impozitelor locale, edilul a declarat că Reșița este peste media națională, oamenii înțelegând că aceasta este soluția pentru dezvoltarea orașului.
„Din datele pe care le am de la colegii mei, gradul de colectare totală s-a dus undeva la 83-85%, este peste media națională. Reșițenii și nu numai, bănățenii, în general, sunt rânduiți, ponderați, știu să-și drămuiască banii și să-și facă socoata familiei într-un mod cuviincios. E adevărat că sunt și multe persoane needucate, care spun «domnule, ce e cu impozitele astea?» Dar oamenii în zona în care noi locuim înțeleg că acești bani se duc preponderent spre investiții. Noi am reușit în ultimii șase ani să mutăm ponderea banilor care mergeau foarte mult în funcționare înspre zona de investiții, și ceea ce se vede în oraș în fiecare zi, lucrările pe care le avem de făcut în afara fondurilor europene sunt făcute din aceste taxe și impozite. Nu putem să progresăm astfel decât luând aceste taxe și ducându-le în zona de investiții, ca să genereze un confort și o calitate a vieții mult mai bune în oraș.”, a conchis Ioan Popa.