Taxele și impozitele locale, la fel ca în 2019!

Taxele și impozitele locale pentru anul viitor nu se majorează la Caransebeș. Singura majorare care survine este indicele de inflație calculat la 4,6.

Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a declarat că dacă anul trecut și chiar acum doi ani a luat în calcul majorarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2020 nu s-ar cădea, mai ales că este an electoral.

Indexarea cu rata inflației este singurul lucru pe care nu l-am putut evita. Dacă mi-aș fi dorit să măresc taxele și impozitele, știți că nu are rost să se ascundem…, eu aș fi vrut să le mărim în anii anteriori, nu acum pentru 2020, pentru că putem să o luăm și politic, și electoral, nu dă bine în ultimul an electoral. Ați văzut că și Nelu Popa, la Reșița, a spus clar că nu se mai măresc. Ar fi o prostie să mărești taxele și impozitele pe ultima sută de metri din mandat”, ne-a declarat edilul urbei.

Felix Borcean a mai declarat că s-a văzut o schimbare în bine prin înregistrarea de venituri la bugetul local în urma publicării listei datornicilor din Caransebeș, atât la persoane fizice, cât și la persoanele juridice: „Au venit mulți cetățeni să-și achite acele taxe fără penalizări, a fost un lucru pozitiv și au venit fonduri suplimentare la bugetul local”.

Deși nu avea situația la zi, edilul a specificat că s-au colectat de la datornici peste 2 milioane de lei la bugetul local. Aceste liste sunt actualizate periodic pe site-ul Primăriei Municipiului Caransebeș. La începutul ultimului trimestru, Primăria Caransebeș mai avea de recuperat 6,3 milioane la persoanele fizice și 4,1 de la agenții economici.

În baza prevederilor art.162 alin 4 din Legea 207/2015 Codul de Procedura Fiscală, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale, Municipiul Caransebeș va proceda la eliminarea din listă a contribuabililor care și-au achitat aceste obligații. De asemenea, în cazul obținerii de către contribuabili a suspendării executării actului administrativ fiscal se va proceda în termen de 15 zile la eliminarea din listă a contribuabililor aflați în aceasta situație.

Statistica arată că, în 2016, rata inflației a fost zero, însă ea a crescut la 1,34%, în 2017, și la 4,6%, în 2018. Inflația se întâlnește atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. Inflația se poate face simțită atât la nivelul consumatorului, cât și la nivel macroeconomic. Afectează atât prețurile din magazine, cât și valoarea creditelor sau a conturilor de economii.